Kjell Westö ger ut bok på Förlaget M: "Inget gick fel i samarbetet med Schildts & Söderströms"

Skärmdump från Kjell Westös Facebook-sida där han berättar varför han ger ut var sin bok på både Schildts & Söderströms och Förlaget M. Bild: Skärmdump från Facebook/SPT

Författaren beskriver splittringen mellan de finlandssvenska förlagen och hur gamla vänner blev fiender. Därför vill han förklara hur han resonerar i valet av förlag.

Kjell Westö kommer att ge ut sin nästa bok på Förlaget M och inte Schildts & Söderströms (S & S), skriver han i ett inlägg på Facebook. Westö beskriver situationen då Förlaget M grundades och tog med sig flera framstående författare och förläggare som djupt olustig.

– Jag hade urgamla vänner på bägge sidor, människor jag känt och umgåtts med och jobbat med sedan 1980-talet. Dessutom fanns det starka rationella, yrkesmässiga argument både för att stanna på Schildts & Söderströms och för att gå till det nystartade Förlaget.

Westö skriver att han efter långt grubbel bestämde sig för att ge ut en bok per förlag.

– Jag kunde helt enkelt inte välja mellan mina gamla vänner, som nu hade blivit fiender sinsemellan.

Han skriver att han fattade beslutet redan 2016 och att han hade en fantastisk utgivningshöst och utgivningsvinter på S & S med Den Svavelgula himlen, utgiven 2017.

– För mig är det viktigt att berätta sanningen om hur allt gick till, för om jag inte berättar den så ser det ut som om något gick fel i samarbetet med Schildts & Söderströms. Och det gjorde det inte.

På Förlaget M blir Westö först aktuell med en brevväxlingsbok tillsammans med författaren Juha Itkonen i augusti 2019, medan nästa roman beräknas utkomma hösten 2020.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Så kan valet av lån påverka din ekonomi

Mer läsning