Kjell Westö femte mest läst på finska – se topplistan

Kjell Westö säljer bra. Bild: Arkiv/Kristoffer Aberg

Kjell Westös senaste roman går fortfarande bra i bokhandlarna. Finlandiapristagaren ligger på andra plats, men kan du gissa vilken finsk bok som sålt mest?

Bokhandelsförbundet har publicerat sin lista på Finlands mest sålda inhemska skönlitterära böcker under januari och februari. Den finska översättningen av Kjell Westös Den svavelgula himlen ligger på plats nummer fem. Romanen kom ut 2017.

Det mest sålda skönlitterära verket i början av året var Pertti Jarlas senaste seriealbum Fingerpori 12. Efter honom följer Olli Jalonens Finlandiaprisbelönade roman Taivaanpallo.

Ilkka Remes, vars populära spänningsromaner är bästsäljande år efter år, ligger nu på fjärde plats medan tionde platsen är delad mellan en diktsamling och Katja Kallios Yön kantaja.

Förlagsmässigt har föråret varit bra för Otava, som har hela fem böcker på topplistan.

Bokhandelsförbundet ger inte ut statistik på försäljningen av svenskspråkiga böcker.

1. Pertti Jarla: Fingerpori 12 (Like)

2. Olli Jalonen: Taivaanpallo (Otava)

3. Minna Rytisalo: Rouva C (Gummerus)

4. Ilkka Remes: Perikato (WSOY)

5. Kjell Westö: Rikinkeltainen taivas (Otava)

6. Juha Hurme: Niemi (Teos)

7. Eppu Nuotio: Myrkkykeiso (Otava)

8. Leena Lehtolainen: Viattomuuden loppu (Tammi)

9. Antti Tuuri: Tammikuu 18 (Otava)

10. Aula Ona (redaktör): Suomalainen runokirja. 150 kauneinta klassikkoa (Gummerus)

10. Katja Kallio: Yön kantaja (Otava)

Aktia hjälper dig att tänka framåt

De flesta finländare har idag koll på att hem, fritidsbostad och fordon behöver försäkras för att hålla ekonomin i balans om allt inte går som planerat. När det kommer till personförsäkringar är läget ett annat. Jämfört med många andra länder har Finland ett bra socialskydd och många förlitar sig på att man får tillräckligt stöd för att klara sig ekonomiskt om något allvarligt inträffar. Men hur långt räcker socialskyddet egentligen? Hur påverkas livet om man insjuknar allvarligt och inte längre kan arbeta? Klarar sig familjen ekonomiskt utan en förälder? 9.4.2020 - 00.00

Mer läsning