Kjartansson avgjorde Stockholmsderbyt

Bild: Jonas Ekströmer / TT

Djurgården inkasserade årets första förlust i allsvenskan medan Hammarby tog tre livsviktiga poäng efter att ha vunnit Stockholmsderbyt med 2–1.Och det efter en målrik första halvlek som bjöd på tre mål.– Det var rätt underhållande. Bra fotboll med många chanser, sade Hammarbys Nikola Djurdjic som inledde målskyttet till C More.

I fjolårets sjätte omgång ställdes ett obesegrat Hammarby mot ett ojämnt Djurgården. När de båda lagen ännu en gång möttes i allsvenskans sjätte omgång var rollerna omvända: Djurgården toppade tabellen och hade ännu inte förlorat medan Hammarby inlett säsongen minst sagt svajigt med bara en seger.

Men det brukar sägas att derbymatcher lever sitt eget liv – i derbymatcher kan allt hända, oavsett tabellposition, form eller skadeläge.

Så var det även den här gången.

För det var Hammarby som, trots överkörningen mot Malmö senast (1–4) och det utsatta tabelläget, neutraliserade tabellettan Djurgården och tog tre viktiga poäng efter 2–1 mot antagonisten.

Uppskruvad stämning

Stämningen var, som alltid på ett derby, uppskruvad.

Och när Nikola Djurdjic gav Hammarby ledningen i den 19:e minuten, fint serverad av Imad Khalili, fullkomligt exploderade den grönvita delen av publiken.

Efter Hammarbys mål tog laget över allt mer och flödade fram på båda kanterna för inspel och inlägg. Djurdjic var inblandad i det mesta och hade både ett och två gyllene lägen att utöka ledningen men det första skottet satt i ribban och det andra blev en snedträff.

Kvittering

Därför var det typiskt derbylogik att Djurgården, lite från ingenstans, i stället gjorde 1–1 efter en halvtimmes spel.

Och som vanligt var det Mohamed Buya Turay som nickade in kvitteringen. Trots protester från Hammarbyspelararna som menade att målet inte borde godkänts.

Hammarby kom dock tillbaka. I den 38:e minuten rakade Vidar Örn Kjartansson in sitt tredje mål för säsongen vilket innebar 2–1.

– Vi är för dåliga med boll och svaga i duellspelet. Vi måste spela vårt eget spel mer, sade Djurgårdsbacken Aslak Fonn Witry till C More inför den andra halvleken.

Fylld av kamp

Med drygt kvarten kvar att spela blev det rejält irriterat när Erik Berg och Muamer Tankovic hamnade i gruff efter att Berg dragit ner Jeppe Andersen på mittplan. Situationen resulterade i ett gult kort för Erik Berg.

Kort därefter ropade Hammarby på straff sedan Khalili dragits ner i straffområdet, men domaren vinkade avvärjande.

Trots sex tilläggsminuter orkade inte Djurgården med en sen kvittering och Hammarby tog årets andra seger i allsvenskan.

Aktia hjälper dig att tänka framåt

De flesta finländare har idag koll på att hem, fritidsbostad och fordon behöver försäkras för att hålla ekonomin i balans om allt inte går som planerat. När det kommer till personförsäkringar är läget ett annat. Jämfört med många andra länder har Finland ett bra socialskydd och många förlitar sig på att man får tillräckligt stöd för att klara sig ekonomiskt om något allvarligt inträffar. Men hur långt räcker socialskyddet egentligen? Hur påverkas livet om man insjuknar allvarligt och inte längre kan arbeta? Klarar sig familjen ekonomiskt utan en förälder? 9.4.2020 - 00.00

Mer läsning