Kiviranta i nyckelroll då Dallas tog sig till final

Dallas vann i match fem över Vegas och är klart för Stanley Cup-final. Bild: Bruce Bennett/Lehtikuva-AFP

Dallas hämtade in ett 0–2-underläge i semifinal fem mot Vegas och vann i förlängning.Därmed är Dallas klart för sin första Stanley Cup-final på 20 år.– Det är en overklig känsla, säger John Klingberg om att vara finalklar.

Vegas såg till en början ut att kunna rädda sig kvar i semifinalserien i Stanley Cup. Dallas ledde serien med 3–1 före nedsläpp i NHL-bubblan i kanadensiska Edmonton.

En 1–0-ledning till Vegas i första perioden blev till 2–0 i början av tredje. Men då hände något med Dallas, som lade i en ny växel.

– Vi kom i gång lite redan i andra då vi fick i gång försvaret bättre, säger Dallastränaren Rick Bowness.

"Tåligt gäng"

Halvvägs genom slutperioden fick lagkapten Jamie Benn in ett reduceringsmål och mot slutet av perioden lyckades Joel Kiviranta kvittera och tog det hela till förlängning.

– Vi kände aldrig någon panik på bänken. Vi varit i den här situationen förut och vårt spel kändes bra även om vi låg under med två mål. Det här är ett tåligt gäng, säger Bowness.

I förlängningsminut fyra fick ryssen Denis Gurianov på ett fint slagskott från ena tekningscirkeln och Dallas finalplats var säkrad. Slutresultatet skrivs 3–2.

– Efter allt hårt jobb som vi har lagt ner för att komma dit vi är i dag – allt känns värt det, säger Klingberg.

– När man sitter på bänken och ser den där pucken gå in och man vet att det betyder att man ska till final – ord kan inte beskriva den känslan, säger Bowness.

Vinst 1999

Senast Dallas spelade final i Stanley Cup var år 2000, då förlorade laget mot New Jersey med 2–4 i matcher.

Totalt har klubben spelat final fyra gånger – 1981 och 1991 som Minnesota North Stars samt 1999 och 2000 under namnet Dallas Stars efter flytten till Texas. En Stanley Cup-buckla finns bland meriterna efter vinst över Buffalo i finalserien 1999. Då hade en viss Jere Lehtinen en framträdande roll i Stars.

I finalserien väntar Tampa Bay eller Islanders. Floridalaget leder med 3-1 i matcher.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Efterfrågan ökar men under svåra tider är det upp till bevis för private banking-tjänster

Mer läsning