Kiuru vill inte spekulera om beredskapslagen behövs igen: "Lokala åtgärder måste göras med framförhållning"

Familje- och omsorgsminister Krista Kiuru (SDP) vågar inte utesluta att coronavaccinet är förknippat med risker. "Jag hoppas av hela mitt hjärta att vaccinet inte ska medföra risker som vi inte kan hantera", säger Kiuru som ändå litar på att experterna kan avgöra att vaccinet är tryggt. Bild: Roni Rekomaa/Lehtikuva

Det allt värre coronaläget oroar familje- och omsorgsminister Krista Kiuru (SDP) som vill att coronaåtgärderna sätts in med framförhållning och inte då det redan är för sent.

– Dagligen måste jag påminna om att åtgärderna hellre ska sättas in i förväg. I våras fick vi bukt med smittspridningen då vi införde tillräckligt kraftiga åtgärder och tajmade dem rätt, säger familje- och omsorgsminister Krista Kiuru (SDP).

– Finland har inte råd med att det kommer tusen nya fall i veckan i Nyland, säger Kiuru.

Bara lördagens siffror för huvudstadsregionen var dyster läsning: Helsingfors 188 nya fall, Esbo 62 nya fall och Vanda 59 nya fall av totalt 469 coronafall i hela landet.

Kiuru gästade på lördagsmorgonen tv-programmet Morgonettan där hon gav sin syn på smittläget. I fredags presenterade huvudstadskommunerna en rad åtgärder för att få bukt med det allt värre smittläget i regionen. Statsminister Sanna Marin (SDP) sade i klandrande ton samma kväll att huvudstadskommunernas åtgärder gärna hade fått vara ännu kraftigare, och påminde om möjligheten att helt och hållet stänga offentliga utrymmen.

Krista Kiuru utfrågades i Morgonettan hur nära regeringen är att igen ta i bruk beredskapslagarna för att få läget under kontroll.

– I det här skedet vill jag inte spekulera vad som händer om situationen eskalerar. Vi har beslutat att använda de normala lagarna och ge makten till de lokala myndigheterna, säger Kiuru och påminner om att det på flera håll i landet har gått att kväsa lokala utbrott med riktade åtgärder.

Tidigare har det framkommit att regeringen har varit missnöjd och ansett att huvudstadsregionens kommuner och i synnerhet Helsingfors under ledning av borgmästare Jan Vapaavuori för långsamt och försiktigt satt in åtgärder för att hindra smittspridning. I Morgonettan var Kiuru dock försonlig.

– Jag vill inte säga att man skulle ha gjort fel och jag är glad att man i går kunde ta beslut i frågan, säger Kiuru och påminner än en gång hur viktigt det är att åtgärderna görs med framförhållning.

"Jag hoppas att vaccinet inte medför ohanterliga risker"

Kirsta Kiuru avslöjar att det vaccinationsprogram som startar så fort Finland får tillgång till coronavaccin uppskattas ta sex månader att genomföra. Då ska alla som vill ha vaccinet vara vaccinerade.

– Helt klara kommer vi inte att vara till midsommar, men jag hoppas att vi då ska vara på god väg med programmet.

Kiuru säger också att det inte går att helt och hållet utesluta risker med vaccinet.

– Vi litar på att vi har bra experter som kan bedöma riskerna. Jag hoppas av hela mitt hjärta att vaccinet inte ska medföra risker som vi inte kan hantera.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Lahtismuseer erbjuder guldkantade skidminnen och radio- och tv-nostalgi

Mer läsning