Kiuru: ”Regeringen har utgått från den kunskap som funnits tillgänglig”

Familje- och omsorgsminister Krista Kiuru (SDP) anser att regeringen har utgått från den bästa evidensen då det gäller munskydd. Bild: Laura Kotila/SPT-Statsrådets kansli

Enligt familje- och omsorgsminister Krista Kiuru (SDP) har varken hon eller regeringen vilselett folket i frågan om munskydden.

Familje- och omsorgsminister Krista Kiuru (SDP) hävdar att regeringens beslutsfattande då det gäller munskydd har byggt på den bästa vetenskapliga evidensen. Kiuru sammankallade till presskonferens drygt en timme innan riksdagen ska rösta om förtroendet för henne.

–  Jag vill upprepa mitt tidigare budskap. Regeringen har i sin verksamhet utgått från den kunskap som funnits tillgänglig, säger Kiuru.

Samlingspartiet föreslog i fredags en misstroendeomröstning mot Kiuru med anledning av munskydden. Enligt Samlingspartiet har Kiurus uttalanden i frågan varit förvirrande och vilseledande.

–  Finland har enligt alla mätare klarat sig bra i hanteringen av coronakrisen. När beslut har fattats har jag ansett att det är viktigt att statsrådet står bakom dem.

Enligt Kiuru har regeringens rekommendationer byggt på inhemska och utländska experter. När experterna har ändrat sig har rekommendationerna uppdaterats.

Kiuru bestrider att regeringen har försökt styra experterna. Beslutet att inte rekommendera munskydd i våras var väl motiverat.

Samlingspartiet anser att beslutet att inte rekommendera munskydd kan ha inverkat på epidemins spridning.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Många vill välja ekologiskt – också hos frisören

Mer läsning