Kiuru: Nya restriktioner kan komma till helgen

– Vi kommer att föreslå att restriktionerna för restauranger ska skärpas, säger Krista Kiuru till Yle. Bild: Antti Aimo-Koivisto/Lehtikuva

Nya restriktioner måste införas på grund av det försämrade coronaläget, säger familje- och omsorgsminister Krista Kiuru (SDP) till Yle. Framför allt vill hon se fler åtgärder i Nyland.

Nya restriktioner kan vara att vänta redan till helgen. Enligt Krista Kiuru (SDP) kommer Social och hälsovårdsministeriet och Institutet för hälsa och välfärd att lägga fram ett förslag om nya restriktioner i dag, torsdag.

– Vi kommer att föreslå att restriktionerna för restauranger ska skärpas. Det skulle i sin tur innebära att nya restriktioner kan införas till helgen, om den politiska viljan finns, sade Kiuru till Yle i går.

Det förvärrade coronaläget gör det nödvändigt att få till nya restriktioner snabbt för att stävja den negativa utvecklingen, menar Kiuru. Tidigare under gårdagen meddelade statsminister Sanna Marin (SDP) att regeringen kommer att förhandla om coronaläget i början av nästa vecka. Regeringen förväntas då fatta beslut om utvidgning av coronapasset till arbetsplatser, restriktioner för restauranger, reserestriktioner och vaccinering av personer under 12 år.

Men de kan alltså komma att vara i kraft tidigare, säger Kiuru och påpekar att sjukhusens bemanning är mindre under julen.

– Man ska komma ihåg att de beslut som nu fattas kommer att påverka belastningen på sjukvården först efter ungefär tre veckor. Om vi ska få ha ett bättre läge till julen som är om fyra veckor måste vi kunna agera så snabbt som möjligt för att få epidemin i balans, säger hon till Helsingin Sanomat.

Sju intensivvårdsplatser kvar

En annan orsak till att restriktioner behövs så fort som möjligt är att det knappt finns någon intensivvårdsplats kvar i Finland, säger Kiuru. Hon vill se åtgärder som skulle minska kontakterna mellan människor med upp till en femtedel.

– Vi är i en situation där vi har sju intensivvårdsplatser kvar i det här landet.

För närvarande vårdas sammanlagt 306 personer på sjukhus på grund av coronaviruset. 42 av de här patienterna får intensivvård.

Enligt Kiuru skulle de regionala myndigheterna, som är de som i huvudsak fattar beslut om restriktionerna, införa fler restriktioner för offentliga tillställningar. Framför allt vill hon se större krafttag mot epidemin i Nyland.

– Jag tycker att Nyland skulle kunna införa strängare restriktioner, eftersom många andra regionala myndigheter redan fattat stora beslut inom sina områden.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Skall man beakta FN:s hållbarhetsmål när man väljer utbildning?

Mer läsning