Kiuru: Arbete med vårdreformen får ny fart

Familje- och omsorgsminister Krista Kiuru (SDP). Arkivbild. Bild: Jenny Jägerhorn-Tabermann/SPT

Det kan tyckas att inte mycket hänt med vårdreformen det senaste halvåret. Men bakom kulisserna har det jobbats hårt, säger familje- och omsorgsminister Krista Kiuru (SDP).

Målsättningarna för vårdreformen är fortfarande desamma som tidigare men helheten är en annan. Den handlar nu mer om verksamhet än om strukturer.

Det säger familje- och omsorgsminister Krista Kiuru (SDP) på fredagen då hon informerar om hur vårdreformen framskrider.

– Det kan verka som att det varit lugnt det senaste halvåret, i synnerhet om man jämför med hur mycket det talades om vårdreformen tidigare, säger Kiuru.

Men regeringen har arbetat systematiskt hela tiden, säger hon.

– Reformen handlar om att göra betydande förbättringar i ett system som redan fungerar bra, säger Kiuru.

Hon säger att ett resultat av det senaste halvårets arbete är förslaget om att landskapet Nyland spjälks upp, ett förslag som tillmötesgår de krav som lyfts fram inte minst inom huvudstadsregionen om behovet av särlösningar för området.

Ett annat resultat av det senaste halvårets arbete har varit den utredning som gjorts bland kommunerna som visar att kommunerna inte är intresserade av att producera vårdtjänster om de inte har ett uttalat ansvar för det, säger Kiuru.

– Följande steg för mig blir att resa runt i regionerna och diskutera behoven och önskemålen, säger Kiuru.

Annons: Förvaringstjänster ny nisch för Grabbarna Flytt

Finlandssvenska företaget Grabbarna Flytt har på sina fem år vuxit så det knakar. Förutom flyttservice och logistiska tjänster åt både privathushåll och företag kan man som nyhet nu också erbjuda förvaring. 14.2.2020 - 10.44

Mer läsning