Kisu Jernström: Låten är allt

En av de gitarrer som Kristian ”Kisu” Jernström har skaffat sig är en grön Gretsch från 1958. Bild: Lina Enlund

Det är låten som gör sångaren. Den ska vara bra, annars går det inte vägen. Det säger Kristian ”Kisu” Jernström, musiker, producent, företagare och politiker. Hans memoarer utkommer den 8 februari. Boken har titeln Onnestain on puolet sinun (Hälften av min lycka är din).

Tala om kattens nio liv och man kommer osökt att tänka på Kisu. Hans livshistoria omspänner flera skeden och han är ingalunda en ikon för enbart sextiotalisterna.

För dem som var unga på 1960-talet är Kisu förstås mest känd som trummis i bandet Topmost. Precis som i de flesta andra band från den tiden var medlemmarna skolelever. Och precis som så många andra blev det en paus när det var dags att fullgöra sin värnplikt, inleda studier och bilda familj.

I år firar Topmost sitt 55-årsjubileum i så gott som originaluppsättning. Och Kisu är naturligtvis med.

Unika gitarrer

På gården till Degerby Deli i Ingå står skåpbilen som ska ta bandet på elva gigs efter Back to the Sixties-kryssningen den 7–8 mars. Inne i Degerby Deli ligger t-tröjor och annan memorabilia på hyllorna. För innehavaren av butiken är ingen annan än Kisu själv. Tillsammans med hustrun Tiina bedriver de butiks- och kaféverksamheten på stället sedan mer än tio år tillbaka.

Vi tar oss genom den uppskottade snöstigen till bakre sidan av huset och uppför trapporna till den övre våningen där Kisu och Tiina bor.

I entrén hänger guldskivorna i prydliga rader. I en vrå i vardagsrummet står tre gitarrer.

– Det här är en verklig dyrgrip, från 1958, säger Kisu och håller upp en grön Gretsch.

Inpackad i ett gitarrfodral ligger ytterligare en unik gitarr.

– Om jag skulle vara countryartist så skulle jag utan vidare alltid använda den här.

För i lådan ligger en Colt – inte ett vapen utan en gitarr formad precis som en Colt. Med avtryckaren reglerar man ljudvolymen, förklarar Kisu.

Gitarrist är han ändå inte, säger han.

Många profiler

Egentligen är Kisu ju inte "bara" trummis heller. För dem som var unga på 1970- och 80-talet är Kisu soloartisten Kisu och senare producenten och en av duon Kassu Halonen-Kisu Jernström bakom flera av Kirill "Kirka" Babitzins stora hitlåtar.

– De låtar som jag har skrivit har jag vanligen skrivit för en speciell artist, säger Kisu.

Och låten är allt.

Men när jag ber honom nämna vilken låt som är den bästa genom tiderna, får han ändå fundera ett bra tag. Det är svårt, säger Kisu, som är en hängiven Eagles-fan, bland annat.

Efter en stunds funderande säger han ändå att You've lost that loving feeling, den amerikanska gruppen The Righteous Brothers genombrottslåt från 1964 är den bästa, om han måste välja en enda.

Soloartisten Kisu har Ilkka "Danny" Lipsanen att tacka för att han över huvud taget gav sig in på banan som soloartist. Danny hade i sitt företag D-tuotanto, i hörnet av Abrahamsgatan och Lönnrotsgatan i Helsingfors, flera unga artister som tack vare medverkan i Dannys sommarturnéer fick en start eller ett lyft i sin musikerkarriär.

Danny och Kisu kom bra överens men Kisu lämnade ändå Dannys stall och bildade ett eget företag.

Kisu och Kirka kände inte heller varandra som barn, trots att Kisu bodde på Petersgatan och Kirka på Villagatan. På 50- och 60-talet kände barnen i samma kvarter ofta varandra. Ofta var man också skolkamrater. Men medan Kisu gick i Bangatans folkskola som den hette på den tiden så gjorde Kirka det inte.

Bandmedlemmarna i Topmost är Kisus nära vänner sedan länge. Diskussionerna om valet av låtar kan vara intensiva. Däremot upplever Kisu inte att det någonsin har förekommit någon intern dragkamp om vem som ska få sjunga vad.

Alla medlemmar i Topmost när bandet stod på toppen i mitten av sextiotalet är fortfarande med. Alla utom en, organisten Arto "Poku" Tarkkonen som dog 2007.

Han har ersatts av Tommi Lindell. Topmost är alltså ett av de få banden från 1960-talet som har sin ursprungliga sammansättning med Vasilij "Gugi" Kokljusjkin, Harri Saksala, Eero Lupari och Heimo "Holle" Holopainen. Och så Kisu, naturligtvis.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Bokåret 2021 på Bokström

Mer läsning