Kirsi Piha publicerar en 70-sidors pamflett om Samlingspartiets situation

I pamfletten skriver Kirsi Piha om Samlingspartiets situation. "Många klär sig i konservativa kläder trots att de är något helt annat", skriver Piha. Bild: Emmi Korhonen/Lehtikuva

Många samlingspartister har enligt den tidigare borgmästarkandidaten Kirsi Piha önskat en öppen diskussion om Samlingspartiets värdegrund. Nu publicerar hon en pamflett där hon öppnar upp för diskussionen.

Kirsi Piha skulle bli Samlingspartiets borgmästarkandidat i Helsingfors, tills hon överraskande i februari meddelade att hon drar sig ur. Nu har Piha publicerat en närapå 70 sidor lång pamflett om partiets situation.

I samband med det överraskande beskedet i februari var Piha förtegen kring orsakerna att hon drog sig ur borgmästarkampen. På sin webbplats skriver hon i samband med publiceringen av pamfletten att hon ville ge Samlingspartiet valfred och därför beslutade att själv ligga lågt.

Piha skriver att hon fått mängder av meddelanden från samlingspartister som i stället önskade en öppen diskussion om partiets värdegrund.

Vill inte lämna partiet

Piha har själv varit medlem i Samlingspartiet i 30 år. Hon är tydlig med att hon anser att Finland behöver Samlingspartiet, och att hon själv fortfarande vill vara en del av partiet.

"Då en människa granskar sin själ uppstår en pamflett, eller hur? I stället för att hålla diskussionen vid inlägg på Twitter ville jag samla mina tankar om partiet, politiken och påverkan", skriver Piha på sin webbplats.

Piha skriver att hon är medveten om att pamfletten kommer att väcka diskussion, och att hon upprepade gånger kommer att få höra att det alltid funnit både konservativa och liberala inom partiet.

"Ja visst, det har alltid funnits både liberala och konservativa, men nu har det börjat gå så att de liberala under trycket av högerpopulismen mist sitt parti och de konservativa sin identitet. ", skriver Piha.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Så kan valet av lån påverka din ekonomi

Mer läsning