Kirill Sjamalov gjorde rekordtidig kometkarriär

Bild: EPA/SERGEI ILNITSKY

Putins svärson Kirill Sjamalov blev stenrik på sitt aktieinnehav i Sibur - det ryska gasföretag som har gjort affärer med den amerikanska handelsministern Wilbur Ross fraktbolag. Sjamalov, som sålde större delen av sitt innehav i våras, blev på tio år i affärslivet Rysslands yngsta miljardär.

Ifjol blev affärsmannen Kirill Sjamalov Rysslands yngsta miljardär. Forbes uppskattade att hans totala egendom var värd 1,2 miljarder dollar. Då var Sjamalov 34 år gammal.

Sjamalov är i dag mest känd därför att han år 2013 gifte sig med Vladimir Putins yngsta dotter, Jekaterina Tichonova. Giftermålet hölls hemligt och läckte ut fört senare. Det anses ha gett honom ett lyft i karriären. Men faktum är att han hade de rätta kontakterna långt innan, tack vare sin far Nikolaj Sjamalov, som är en av Putins äldsta vänner från Sankt Petersburg.

I början på 1990-talet var Nikolaj Sjamalov tandläkare i Sankt Petersburg. Han bytte bransch, började i stället importera sjukhusutrustning och blev Siemens officiella representant. Det var nu Sjamalov började odla sina kontakter till Vladimir Putin, som då ansvarade för Sankt Petersburgs internationella relationer. Under den här perioden grundades datja-kooperativet Ozero, där Putin, Sjamalov och deras närmaste vänner ingår.

I dag är Nikolaj Sjamalov en av huvudägarna i Bank Rossiya. Hans son Kirill gjorde tidigt kometkarriär som så kallade menedzjer för ryska statsföretag. Redan som tjugoåring, medan han fortfarande var juridikstuderande i Sankt Petersburg, blev han konsult för det gigantiska statliga gasbolaget Gazprom. Därefter pekade karriären spikrakt uppåt - Sjamalov fick anställning först hos den statliga vapentillverkaren Rosoboroneksport och därefter på statliga Gazprombank. Mellan 2005 och 2008 arbetade han som specialrådgivare på regeringens ekonomi- och finansavdelning.

År 2008 blev Sjamalov vice styrelseordförande för det petrokemiskabolaget Sibur. Han var då bara 26 år gammal och ökade snabbt sitt inflytande i bolaget. Sibur var från början statligt men såldes så småningom i omgångar till privata aktörer. En av storägarna var Gennadij Timtjenko – också en av Putins närmaste vänner.

År 2014 köpte Kirill Sjamalov aktier i två omgångar så att han som mest ägde 21,3 procent av bolaget. Det var av Timtjenko han förvärvade aktierna. Han finansierade köpet med ett lång av sin förra uppdragsgivare, Gazprombank.

Detta är bakgrunden till att Sjamalov som 34-åring ifjol blev Rysslands yngsta miljardär. I år har förmögenheten ökat från 1,2 till 1,3 miljarder dollar och han ligger 74:e på rankinglistan över ryska miljardärer och miljonärer, enligt Forbes. I våras sålde Sjamalov större delen av sitt innehav i Sibor och har nu bara 3,9 procent kvar.

Precis som alla andra affärsmän i Putins närhet håller Sjamalov en ytterst låg profil. Det är sällan han ger intervjuer och när det sker handlar de strikt om affärslivet. År 2015 sade han till Kommersant att han inte planerar att flytta utomlands.

– Jag är född, uppvuxen och bor i Ryssland och jag har min affärsverksamhet här. Allt jag gör faller under rysk lagstiftning, jag har inga offshorebolag. Det är inte min stil att göra reservplaner eller att flytta affärsverksamheten utomlands, sade han till Kommersant.

Dock äger han en villa i Biarritz till ett värde av 3,7 miljoner dollar. Också den har han köpt av Putins nära vän Timtjenko.

Sjamalovs stora hobby är enligt Forbes äldre bilar. Han deltar regelbundet i rallyn för retrobilar i Moskva.

Anna-Lena Laurén Korrespondent i Moskva

Yrkesexamen från Prakticum öppnar många dörrar

Är du vuxen och vill bli närvårdare? Studiestart i mars 2020! Studier vid Yrkesinstitutet Prakticum ger nycklar till arbetslivet. Samtidigt kan det också vara en smidig inkörsport till fortsatta studier vid en yrkeshögskola. 4.12.2019 - 00.00

Mer läsning