King levererar klassiker

Hyde Park. Carole King spelar hela Tapestry från 1971. Bild: Yle

Carole King framför hela sin klassiska skiva Tapestry framför publik i Hyde Park, och det är ett kärt återseende.

Yle Live: Carole King och Tapestry, Yle Teema 22.50

Låtskrivaren och sångaren Carole King gjorde ett namn för sig tillsammans med sin dåvarande man Gerry Goffin under 60-talet då de försåg andra artister med hitlåtar. Många av dem har blivit riktiga klassiker, som The Loco-Motion (Little Eva, som var parets barnvakt), I'm into Something Good (Earl-Jean och senare Herman's Hermits), One Fine Day (The Chiffons) och (You Make Me Feel Like) A Natural Woman (Aretha Franklin).

Men från 70-talet framåt har King också varit en framgångsrik soloartist. Den största framgången kom nästan direkt, med legendariska Tapestry (1971), en succé som fortfarande hör till de mest sålda skivorna någonsin.

Sommaren 2016 spelade King hela Tapestry live för första gången, i Hyde Park i London inför en publik på tiotusentals människor. Konserten filmades och resultatet är Yle Live: Carole King och Tapestry.

Det hela inleds med en smått onödig kavalkad av kända ansikten (Tom Hanks och Elton John med flera) som berättar vad King och Tapestry betytt för dem och för världen. Men så kommer Carole King ut på scenen, nu 74 år gammal, sätter sig vid pianot och river av I Feel the Earth Move. Och det känns alldeles självklart. Även om hennes röst har blivit raspigare med åren och hon inte helt når alla höga toner så är hon lika närvarande och investerad som för 45 år sedan.

Bland skivans kändaste låtar hittas It's Too Late som King skrev tillsammans med Toni Stern och You've Got a Friend som även vännen James Taylor spelade in (samma år och med samma musiker) och fick en listetta med.

Carole King säger inte mycket förrän det är dags för Where You Lead, en sång som på Tapestry handlar om en kärleksrelation mellan en man och en kvinna men som genom den amerikanska tv-serien Gilmore Girls blev ledmotivet för relationen mellan en mor och en dotter. För serien spelade King in en uppdaterad version tillsammans med sin dotter Louise Goffin, och passande nog bjuder hon in Goffin på scen för att sjunga låten tillsammans med henne.

King sitter stadigt vid sitt piano förutom när det är dags för Smackwater Jack. Då byter hon ut pianot mot gitarren och öser på. "So this is what 74 looks like" säger hon sedan.

(You Make Me Feel Like) A Natural Woman, skivans avslutande låt som numera är nästintill synonym med Aretha Franklin, inleds med ett klipp av en ung Carole King som sjunger. King sjunger några rader tillsammans med sitt yngre jag innan hon tar över.

Avslutningsvis återvänder King till You've Got a Friend, nu med ett inbakat tack till Londonpubliken som fick precis vad de hade blivit lovade: Carole King och Tapestry. Det är en lika bra kombination 2016 som 1971.

Martina Moliis-Mellberg Reporter

Mot en renare värld, ett flyttlass åt gången – ”Alla våra 150 röda bilar kör fossilfritt”

Mer läsning