Kinesiskt samarbete får hård kritik i Norge – "Politiskt spel"

Kinesiska skidåkare tränar i skidtunneln i Vuokatti. Bild: Martti Kainulainen/Lehtikuva

Norge hjälper Kina med att förbereda sig för vinter-OS 2022.

Kina gör en storsatsning inför Peking-OS 2022. Vintersport har inte långa traditioner i Kina, men kineserna gör allt för att bli en stormakt.

Kina har bland annat anlitat den norske skidskyttelegendaren Ole-Einar Bjørndalen och hans fru Darja Domratjeva för att träna det kinesiska landslaget. Tack vare Bjørndalen har kineserna bland annat fått tillgång till träningsfaciliteterna i Lillehammer.

Totalt är det minst 40 norrmän som hjälper Kina med OS-förberedelserna, uppger NRK. Den före detta skidstjärnan Kristin Størmer Steira driver ett företag, NTG Kompetanse, som tränar kinesiska längdåkare i Lillehammer. I företaget Trysil Consult är den före detta skidstjärnan Anita Moen chefstränare för en grupp kineser.

– För ett år sedan hade ingen av dem vare sig åkt skidor eller rullskidor, men vi har fått besked om att de ska tävla i OS 2022, säger Trond Evald Hansen, styrelseordförande i NTG Kompetanse till NRK.

Den norska före detta landslagstränaren Tor Arne Hetland fungerar som sportchef vid Meråkers skola, som också har ett samarbete med kineserna. Meråkers tränare åker till Kina för att träna kineserna och i november kommer hela träningsgruppen till Norge för att träna på snö.

– Kineserna satsar stenhårt mot hemma-OS. OS är ett skyltfönster för idrottsnationen Kina. De vill ha det allra bästa, därför söker de kompetens i längdåkning, skidskytte och backhoppning i Norge, säger Hetland.

Det norska skidförbundet har också ett projekt för att lära kinesiska idrottare backhoppning i närheten av Lillehammer. Det finns inga hoppbackar att använda för träning i Kina. Bernhard Rønning och Kristian Bjune Sveen fungerar som landslagstränare för Kinas längdåkare.

Bjørndalen har dessutom förhandlat fram ett kontrakt som ger det kinesiska skidskyttelandslaget tillgång till Norges skidvallare fram till och med OS 2022. För Norge är det framför allt ekonomiskt en fördel.

Samarbetet med Kina har fått en hel del kritik. Människorättsorganisationen Amnesty International har varnat Bjørndalen för att bli en del av ett politiskt spel. Kina har ett dåligt rykte när det gäller de mänskliga rättigheterna.

– Idrott används ofta för att täcka över samhällets mörka sidor. Det ska ordnas fotbolls-VM i Qatar, Ryssland hade vinter-OS och prinsar köper fotbollslag. Det är en del av ett politiskt projekt för att rentvätta ett bedrövligt protokoll när det gäller de mänskliga rättigheterna, säger John Peder Egenæs som är generalsekreterare vid Amnesty International i Norge till NRK.

– Ole Einar Bjørndalen är en superstjärna, men kommer inte att ha någon inverkan på människorättssituationen i Kina. Det man kan vara oroad över är att kineserna vill använda honom som en ambassadör för att vi ska glömma de negativa sidorna med Kina.

Under upptakten till sommar-OS 2008 gjorde sig Kina skyldigt till en rad brott mot de mänskliga rättigheterna, bland annat vräktes tusentals Pekingbor för att ge plats för nya idrottsanläggningar. Krönikören Andreas Selliaas undrar om man inte har lärt sig någonting av det.

– Även om de flesta av dem som deltar i det här från norsk sida, gör det för att de älskar sin idrott och vill skilja idrott från politik, så gäller det motsatta för kinesiska myndigheter. För dem är allt politik, skriver han på idrettspolitikk.no.

Selliaas lyfter bland annat fram skandalen nyligen i basketligan NBA. Efter att Houston Rockets klubbchef Daryl Morey uttryckt sitt stöd för demonstranterna i Hongkong sade Kina direkt upp samarbetet med laget, som varit omåttligt populärt i Kina.

I Finland har idrottsinstitutet i Vuokatti ett värdefullt samarbete med Kina. Ett par hundra kinesiska idrottsutövare bor där för att förbereda sig för vinter-OS 2022.

Aktia hjälper dig att tänka framåt

De flesta finländare har idag koll på att hem, fritidsbostad och fordon behöver försäkras för att hålla ekonomin i balans om allt inte går som planerat. När det kommer till personförsäkringar är läget ett annat. Jämfört med många andra länder har Finland ett bra socialskydd och många förlitar sig på att man får tillräckligt stöd för att klara sig ekonomiskt om något allvarligt inträffar. Men hur långt räcker socialskyddet egentligen? Hur påverkas livet om man insjuknar allvarligt och inte längre kan arbeta? Klarar sig familjen ekonomiskt utan en förälder? 9.4.2020 - 00.00

Mer läsning