Kinesiskt lax-stopp får norska bolag att backa

Spår av coronaviruset har hittats på skärbrädor för importerad lax. Bild: Janerik Henriksson/TT

Spår av coronaviruset på kinesiska skärbrädor slår hårt mot norsk laxexport. Oro för en ny smittovåg gör att Kina ratar norsk lax.

Statsstyrda kinesiska medier har i helgen rapporterat att viruset har upptäckts på skärbrädor som använts för importerad lax i anslutning till en livsmedelsmarknad i Peking.

Oron för en andra smittovåg i Kina får därför tydliga konsekvenser för de stora norska laxproducenterna.

I Peking har det under de fyra senaste dagarna rapporterats över 100 nya fall av smitta där majoriteten kopplas till just en livsmedelsmarknad som uppges vara den största i Asien.

– Vi har stoppat all försäljning till Kina och inväntar nu mer klarhet i situationen, säger Stein Martinsen, försäljnings- och marknadsansvarig vid Norway Royal Salmon.

– Vi kan inte exportera någon lax till Kina just nu. Marknaden är stängd, säger vd Regin Jacobsen vid Bakkafrost som är noterat på Oslobörsen.

I fjol exporterade Norge 23 500 ton lax till Kina för motsvarande 1,6 miljarder norska kronor, eller 146 miljoner euro enligt norska NRK. Hittills i år har Norge exporterat lax till Kina för motsvarande 64 miljoner norska kronor.

Enligt tv-kanalens medarbetare i Peking gapar det därför tomt på laxhyllorna i en rad livsmedelsbutiker i Peking. En restaurang, som specialiserat sig på just rätter av norsk lax, har också märkt en kraftig förändring.

– Många kunder ringer och frågar var vår lax kommer ifrån och om vi har uppmärksammat problemet. Det är panik kring lax nu, säger en av restaurangens medarbetare till NRK.

Nyhetsbyrån Reuters uppger också att Kina skärper inspektionen av färskt och fruset kött liksom fisk- och skaldjursprodukter.

Mot en renare värld, ett flyttlass åt gången – ”Alla våra 150 röda bilar kör fossilfritt”

Mer läsning