Kinesiskt företag vill ta över finländska Amer Sports – bjuder miljarder

Bild: Lehtikuva/Vesa Moilanen

Det kinesiska sportvaruföretaget Anta Sports lägger tillsammans med ett konsortium ett kontantbud på hela aktiestocken i Amer Sports. Budet beräknas vara värt totalt 4,6 miljarder euro.

Kinesiska köpare vill ta Amer från börsen och pumpa in mer pengar

Ett konsortium har lagt bud på alla aktier i Amer Sports. Köpesumman skulle vara 4,6 miljarder.

Efter några månader av rykten offentliggjordes i går det massiva köpeanbudet på Amer Sports.

– Amer är ett unikt bolag med sin varumärkesportfölj. Globalt har man svårt att hitta dess like, säger Dennis Tao som är finansdirektör på kinesiska Anta Sports.

På fredagsmorgonen anlände han till Helsingfors med flyget från Hongkong för att berätta varför konsortiet, med tyngdpunkt i Kina, vill köpa upp Amer Sports och hur det är tänkt att ske i praktiken. Konsortiet ser flera fördelar med att ta över det finska bolaget. Amer har distributionskanaler och närvaro i Europa och USA, något kinesiska Anta är intresserat av.

Men Tao – tillsammans med Antas direktör James Zheng och operativa direktören Andrew Huang på Fountain Vest Partners – säger att den största potentialen finns i att sprida Amers varumärken på den kinesiska marknaden.

– Vi ser stora möjligheter för Amer i Kina, vi är experter där. Salomon kan också positioneras bättre i USA, säger Zheng.

Ska lämna börsen

Planen är att Amer fortsätter som ett självständigt, icke-noterat bolag med nuvarande ledning. Enligt Tao blir det lättare att investera i forskning, personal och marknadsföring när bolaget inte är på börsen.

– Bolaget fungerar bra som det är, ägarna kommer att ta en rådgivande roll när det behövs, säger Tao.

Finns det några fördelar på sikt med ha bolagets högkvarter i Helsingfors, James Zheng?

– Vi har besökt det några gånger och sett en platt, fungerande organisation. Vd:n och den övriga ledningen vet hur bolaget ska skötas effektivt. Vi ser inga orsaker att flytta bolaget från Finland i det här skedet, det finns ett klart mervärde i att fortsätta här.

Anta är mer fokuserat på mjuka sportprylar. Det finns en del hårda, till och med elektroniska, produkter i Amers portfölj och därför är det många som undrar hur Suunto passar in. Zheng skjuter ner de frågorna med att det finns möjligheter att sälja allt i Kina.

Anta är enligt honom ett väl etablerat varumärke med skor som kostar ungefär hälften av motsvarande skor hos marknadsledarna i Kina, Nike och Adidas. Anta har dessutom de immateriella rättigheterna till Fila i Kina.

Amers varumärken står för förhållandevis dyra produkter. Hur skyddar ni dem mot piratmarknaden i Kina?

– Det är en utmaning, men vi jobbar mycket med myndigheterna. Vi har en egen avdelning för det och hittar kopior varje dag. Det är oundvikligt men vi kan minimera skadorna. Just nu finns det en stor förståelse för att skydda immateriella rättigheter i Kina, säger Zheng.

Dennis Tao säger att han gärna ser Antaskor i Finland och Europa förr eller senare.

Allt hänger naturligtvis på att köpeanbudet godkänns. Av Amers storägare har 12,2 procent redan meddelat att de säljer sina aktier. Detaljerna i anbudet offentliggörs kring den 20 december, och erbjudandet väntas vara i kraft i tio veckor.

Tao, Zheng och Huang verkar ganska säkra på att köpet blir verklighet. Amers styrelse förordar enhälligt affären.

Annons: Förvaringstjänster ny nisch för Grabbarna Flytt

Finlandssvenska företaget Grabbarna Flytt har på sina fem år vuxit så det knakar. Förutom flyttservice och logistiska tjänster åt både privathushåll och företag kan man som nyhet nu också erbjuda förvaring. 14.2.2020 - 10.44

Mer läsning