Kinesiska tunneln

Det har talats om en tunnel mellan Helsingfors och Tallinn redan i 20 år. En tidigare utopi närmar sig verklighet.

Kina har genom historien förverkligat många stora byggnadsprojekt, med den kinesiska muren som världens största och synligaste. I dag bygger och finansierar kineserna infrastruktur överallt i världen – snart kanske också världens längsta järnvägstunnel under Finska viken.

Resultatet av en omfattande EU-finansierad utredning om tunnelprojektet väntas om några månader. Men idésprutan och investeraren Peter Vesterbacka (HBL 13.11) tvekar inte, han har gjort egna utredningar och vill sätta i gång bygget redan nästa år. Hans tunnel skulle stå klar före mitten av 2020-talet, det vill säga samtidigt som Rail Baltica-banan mellan Tallinn och Warszawa borde vara färdig.

Tunneln beräknas kosta 15 miljarder euro och Vesterbacka räknar med en återbetalningstid av tunnelinvesteringen på knappt 40 år. 70 procent av finansieringen skulle vara kinesisk och resten mer lokal, bland annat finländska pensionsförsäkringsbolag som säkert tilltalas av den här typen av långsiktiga investeringar.

En kinesisk delegation kommer till Finland senare den här månaden och projektet kan då ta konkreta steg framåt.

En tunnel skulle integrera huvudstadsområdena och sammanbinda Finland med de baltiska länderna och hela den europeiska kontinenten. Det kunde ha stora positiva ekonomiska konsekvenser för huvudstadsregionen och hela landet, liksom även för Tallinn och Estland. En tunnel med eldriven frakt- och persontrafik gynnar också miljön.

Arbetspendling skulle bli mycket enklare med en 20 minuters tågtur. Turismen skulle dra stor nytta av snabba enkla förbindelser och Helsingfors-Vanda flygplats, med mycket större flygtrafik än Tallinn, skulle bli inom bekvämt räckhåll för esterna.

Mycket talar för en tunnel. Om Vesterbacka lyckas med den privata finansieringen finns det knappast heller något politiskt motstånd, som ett offentligt finansierat jätteprojekt säkert skulle stöta på.

Tommy Westerlund Ledarskribent

Mot en renare värld, ett flyttlass åt gången – ”Alla våra 150 röda bilar kör fossilfritt”

Mer läsning