Kinesiska storstäder skärper inreseregler

Flera kinesiska megastäder inför nya inreserestriktioner. På bilden en polis på flygplatsen i Wuhan den 8 april. Bild: Ng Han Gua/AP/TT

Mångmiljonstaden Harbin i nordöstra Kina inför 28 dagars karantän för alla som anländer från utlandet. Runt om i Kina skärps reglerna kring inresor sedan antalet importerade fall av coronasmitta ökat.

Utöver 28 dagars karantän måste den som anländer till Harbin, provinshuvudstad i Heilongjiang som angränsar till Ryssland, från utlandet genomgå tre separata virustester.

Åtgärderna införs sedan Heilongjiang på lördagen rapporterade 21 nya fall av coronasmitta, samtliga hos kinesiska medborgare som nyligen besökt Ryssland.

Även megastaden Guangzhou på landets sydkust inför nya restriktioner.

– Risken för importerade fall har ökat dramatiskt, säger Wen Guohui, borgmästare i Harbin.

51 på samma plan

Bakgrunden till oron är att Kina noterat en ökning av nya coronasmittade.

Av de totalt 99 nya fall som rapporterades på lördagen – nästan en fördubbling från fredagens 46 fall – rörde samtliga utom två personer som nyligen rest in i landet. I finansmetropolen Shanghai konstaterades exempelvis 51 kinesiska medborgare som tagit samma flyg från Ryssland bära på smittan. Ett hundratal passagerare som varit i kontakt med de smittade har satts i karantän.

Oro för andra våg

Oron för en andra virusvåg är stor i Kina. Även staden Wuhan där pandemin hade sin upprinnelse, och där de omfattande karantänsrestriktionerna började hävdas den 8 april, är enligt myndigheterna sårbar.

– Epidemin sprids fortfarande väldigt snabbt i utlandet så Kinas stora kuststäder med täta internationella kontakter är väldigt sårbara, och riskerar att epidemin kommer tillbaka, säger regeringens virusrådgivare Zhong Nanshan i en intervju med partiorganet Folkets dagblad.

Enligt Zhong är det för tidigt att säga om pandemins topp är nära förestående.

– Det är inte tid att ta av maskerna ännu, säger han.

Coronaviruset, sars-cov-2, smittar genom nära kontakt mellan människor.

Det brukar kallas droppsmitta och bygger på att någon som är sjuk har virus i sina luftvägar och slemhinnor som hamnar på någon annan. Det kan smitta till exempel genom att du nyser och någon står nära dig, eller genom att någon får det på händerna och sedan tar sig i ansiktet.

Det första bekräftade fallet av det nya coronaviruset, som döpts till sars-cov-2, och som ger upphov till sjukdomen covid-19, rapporterades i den kinesiska storstaden Wuhan den 31 december i fjol.

Det finns enligt Världshälsoorganisationen varken vaccin mot viruset eller effektiva behandlingar för att bromsa sjukdomsförloppet, som i de värsta fallen slutar i dödlig lunginflammation.

Källor: Folkhälsomyndigheten i Sverige och WHO

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Med sikte på en hållbar framtid – ingenjörerna visar vägen

Mer läsning