Kinesiska regeringen: Tennisstjärnans försvinnande får för stor uppmärksamhet

Peng Shuai. Arkivbild. Bild: Andy Brownbill / AP Photo

Den omtalade historien om tennisstjärnan Peng Shuai får alldeles för mycket uppmärksamhet, enligt den kinesiska regeringen – Jag tycker att en del människor måste sluta utnyttja det här, säger Zhao Lijian, talesman för utrikesministeriet.

Det var den 2 november som Peng Shuai, tidigare världsetta i dubbel, publicerade ett inlägg på sociala medier där hon anklagade en före detta toppolitiker för att ha tvingat henne till sex.

Sedan tog det 19 dagar innan någon hörde något av henne.

I söndags meddelade hon via ett videosamtal med IOK:s ordförande Thomas Bach att hon mår bra. Men den uppmärksammade historien tar inte slut där. Bland annat har tennisorganisationen WTA krävt ytterligare bevis för att hon är fri och att hennes anklagelser om sexuella övergrepp måste utredas.

Nu tycker den kinesiska regeringen att det görs storpolitik av historien.

– Vissa borde sluta att medvetet och illvilligt utnyttja det för att göra det till en politisk fråga, säger Zhao Lijian, talesman för utrikesdepartementet.

Att Peng Shuai skulle ha varit försvunnen vill Zhao Lijian inte kännas vid. I helgen figurerade hon på officiella bilder från en kinesisk tennisturnering.

– Jag tror att alla har sett att hon nyligen var med i ett offentligt event och att hon hade ett videosamtal med IOK:s president Thomas Bach, säger han.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Diamanter är det ultimata vintageköpet

Mer läsning