Kinesisk sond redo landa på månens oländiga baksida

Månen får besök inom kort. Bild: Mostphotos

En kinesisk rymdsond börjar närma sig månens baksida, rapporterar den statliga nyhetsbyrån Nya Kina.

Chang'e-4 sköts upp i början av december. Om uppdraget lyckas kommer sonden att bli den första som landar på månens "mörka sida". Månen vänder alltid samma sida mot jorden, eftersom den roterar samtidigt som den snurrar runt vår planet. Redan 1959 togs dock bilder av baksidan, från en sovjetisk sond.

På söndagen gick Chang'e-4 in i en planerad omloppsbana där den som närmast ligger 15 kilometer från månens yta, enligt den kinesiska rymdmyndigheten som inte säger något om när landningen är beräknad att ske.

Sonden ska bland annat undersöka terrängen på månens baksida, som är oländigare än framsidans med fler kratrar efter rymdstenar som slagit ned.

Annons: Aktia hjälper dig att tänka framåt

De flesta finländare har idag koll på att hem, fritidsbostad och fordon behöver försäkras för att hålla ekonomin i balans om allt inte går som planerat. När det kommer till personförsäkringar är läget ett annat. Jämfört med många andra länder har Finland ett bra socialskydd och många förlitar sig på att man får tillräckligt stöd för att klara sig ekonomiskt om något allvarligt inträffar. Men hur långt räcker socialskyddet egentligen? Hur påverkas livet om man insjuknar allvarligt och inte längre kan arbeta? Klarar sig familjen ekonomiskt utan en förälder? 9.4.2020 - 00.00

Mer läsning