Kinesisk satellit sätter kurs mot månens mörka sida

Månen, fotograferad från Peking den 31 januari i år. Bild: TT/AP/Mark Schiefelbein

Kina har skjutit upp en satellit för att möjliggöra kommunikation med jorden från månens mörka sida.

Satelliten kunde enligt plan lämna sin uppskjutningsraket efter 25 minuter och har vecklat ut sina solpaneler och kommunikationsutrustning, enligt Kinas rymdfartsmyndighet.

– Uppskjutningen är ett viktigt steg i Kinas strävan att förverkliga målet att bli det första landet att skicka en rymdsond att landa på och utforska månens baksida, säger Zhang Lihua, som lett projektet med satelliten, enligt den statliga nyhetsbyrån Nya Kina.

Månsonden ska skickas upp senare i år. Den blir, om projektet lyckas, den andra kinesiska sonden att landa på månen.

Månens baksida kan inte ses direkt från jorden. Den har tidigare fotograferats, men aldrig utforskats.

Kina satsar stort på sitt rymdprogram, bland annat med sikte att få en bemannad rymdstation på plats till 2022 och inom kort kunna skicka människor till månen.

Pippi skuttar omkring på Finns sommarteater

Pippi Långstrump, Pippilotta Viktualia Rullgardina Krusmynta Efraimsdotter Långstrump, är en av Astrid Lindgrens mest kända och populära figurer. Sommaren 2019 skuttar hon omkring på Finns sommarteaters (tidigare Glims sommarteater 1973-2005) scen i Esbo till Georg Riedels välkända musik. Senast spelades Pippi på Finns år 2006 och det var alla tiders publiksuccé på sommarteatern med nästan 6000 åskådare! Då spelades huvudrollen av Josefin Silén, som sedan dess utbildat sig till musikalartist i Sverige och i höst spelar Esmeralda i Ringaren i Notre Dame på Tampereen Teatteri. 29.3.2019 - 07.54