Kineser tar över ytterligare ett Volvo

Kinesiska Geely välkomnas av svenska näringsministern som en seriös investerare i lastbilstillverkaren Volvo. Bild: EPA/EMILY WABITSCH

Kinesiska Geely köpte Volvos personbilar redan 2010. Företaget blir nu storägare även i det andra Volvo – lastbilstillverkaren. Geely köper hela riskkapitalbolagets Cevians aktiepost och blir därmed största ägare i lastbilsjätten.

– Vi är nöjda med affären annars hade vi inte gjort den. Vi har varit i Volvo i elva år och vi har gjort om Volvo från ett medelmåttigt bolag till det bästa bolaget i branschen, säger Cevians grundare Christer Gardell till TT.

Christer Gardell och Cevian har under sin tid som storägare i AB Volvo varit stor pådrivare för att förändra AB Volvos struktur där han velat stycka upp koncernens delar i mindre enheter.

Lång resa

– Resan har varit lång och krävande. Vi lämnar över ett bolag som är väldigt bra och vi gör det till en väldigt spännande ägare i form av Geely som vi tror besitter intressant kompetens för Volvos nästa fas, säger Gardell.

Enligt Gardell ska detta kopplas till Geelys styrka när det gäller kompetens kring den kinesiska marknaden samt elektrifiering och självkörande bilar.

– Vi har inte varit ute och sålt. Vi blev approcherade och det har pågått samtal. Sedan har det intensifierats de senaste veckorna i väldigt konkreta förhandlingar, säger Gardell.

Storvinst

Enligt Gardell har Cevian tjänat över 2 miljarder euro på det totala innehavet i Volvo. Och det är tydligt att Gardell är nöjd.

– Det har varit en fantastisk bra investering för oss. Om man översätter det i årlig avkastning så har Volvo avkastat mer än dubbelt mot index per år, säger Gardell.

På börsen är värdet av aktieaffären kring tre miljarder euro, men hur mycket Geely betalat Cevian är hemligt.

– Det finns potential i ytterligare förbättringar. Men man (Cevian) är långt ifrån klar. Jag hade trott att man skulle fortsätta äga Volvo under 2018 givet hastigheten i resultatförbättringarna i kombination med hur bra marknaden ser ut i både Europa och Nordamerika. Min gissning är nog att de (Cevian) fick betalt även för det, lite bättre betalt, säger Hampus Engellau, aktieanalytiker på Handelsbanken.

Största företaget

Svenska näringsminister Mikael Damberg (S) välkomnar den nya ägaren.

– Det är stort när vi får en ny storägare i Sveriges största bolag. Den nya ägaren Geely har visat sig vara en seriös investerare kopplat till Volvo Cars utveckling, gjort stora investeringar i Sverige, växt med antalet anställda och har så här långt varit en framgångssaga, säger Damberg till TT.

Investeringsfonden Cevians innehav i AB Volvo uppgick till 8,2 procent av aktiekapitalet och 15,6 procent av rösterna – det största ägandet mätt i kapital och det näst största mätt i röster. Största ägare sett till röstandel är fortsatt Industrivärden.

Överraskande köpare

Det överraskande med affären är köparen.

– Att Cevian säljer är en mindre nyhet än att Geely köper, säger Hampus Engellau.

Enligt Engellau är det troligt att kinesiska bolag kommer att bli mer aktiva när det gäller att investera i västerländska bolag.

TT: Kommer Geely att vilja köpa mer av Volvo och kan det bli en framtida maktkamp i bolaget?

– Man ska inte säga inte i den här branschen. Beroende på hur mycket man säljer av sitt innehav i Volvo Cars vid en börsnotering så kan det vara så att man ökar upp i Volvo lastbilar, säger Engellau.

Geely är sedan tidigare ensam ägare av Volvo Cars och det har under en tid pratats om en börsnotering av personbilstillverkaren Volvo.

Fakta

AB Volvo

AB Volvo tillverkar lastbilar, bussar, anläggningsmaskiner och marina motorer.

Under 2016 omsatte bolaget 32 miljarder euro och sysselsatte 95 000 personer.

Förutom Cevian, nu Geely, är Industrivärden, Norges Bank Investment Management, Handelsbanken, Alecta och AMF de fem största ägarna i Volvo sett till antalet röster.

Personbilstillverkaren Volvo Cars såldes till Geely redan 2010.

Källa: Volvo

Byggnadsarv kräver vård och goda produkter

På Illby gård i Borgå värnar man om det gamla genom att ta väl hand om sina byggnader. Målningen av karaktärshuset var ett stort projekt, men något man räknar med att ha glädje av länge. 13.6.2019 - 09.39