Kines från Vancouver viktig kugge i Red Star Kunlun

Det nygrundade KHL-laget Red Star Kunluns träningsläger i Vierumäki bjuder på spelare av ganska varierande nivå, eftersom laget enligt ligans regler måste ha fem spelare från sitt hemland Kina anställda. På testlägret är kineserna betydligt fler än så, men bara en kan känna sig helt säker på sin plats – Zach Yuen, 23 år och född i Vancouver.

– Jag vet att KHL är en högklassig serie och att det här nya laget också blir högklassigt, säger dubbelmedborgaren Yuen.

Han spelade både i Kanada och USA under junioråren och NHL-draftades av Winnipeg Jets i fjärde omgången 2011. Några år senare gjorde han ett fåtal matcher i NHL:s främsta farmliga AHL, men har mestadels hållit till i ECHL.

Mycket blåvitt

KHL-säsongen inleds den 22 augusti, men Red Star Kunlun debuterar som nytt lag först den 1 september, i en bortamatch mot Amur Chabarovsk. Sex finländare spelar i laget och med KHL-mått mätt är backen Janne Jalasvaara den klart mest meriterade, med två mästerskap sedan tidigare. Målvakten Tomi Karhunen och backen Anssi Salmela har båda ett VM-guld på meritlistan och Karhunen vann FM-guld med Tappara i våras. Tuukka Mäntylä, Miika Lahti och Eetu Pöysti finns också i laget.

– Det viktigaste är att spelarna passar in i laget, inte vilken nationalitet de har, säger tränaren Vladimir Jursinov junior.

Han är inte lika meriterad som sin pappa med samma namn, som vann flera FM-guld med TPS. Jursinov den yngre har tränat Ilves och Ässät innan han flyttade tillbaka till Ryssland 2003. Han har jobbat med ryska topplag sedan dess.

– Ishockey är ett internationellt jobb och det är 90-procentigt likadant överallt, säger Jursinov.

Offensiv Jalasvaara?

Jalasvaara lär med sina 32 år och KHL-spel sedan 2011 bli en viktig kugge i det nya laget. Han spelade för Sotji förra säsongen, men ville bort från OS-orten.

– Där skulle backarna bara vara backar. Den kommande rollen lär nog mest bero på mig själv, säger Jalasvaara som hoppas på fler offensiva utflykter kommande säsong.

Han har redan en viss koll på sin nya hemstad Peking.

– Det är massor med folk och luftkvalitén är inte världens bästa. Som värst sägs det motsvara att man röker 40 cigaretter om dagen. Men de har en fin historia, säger Jalasvaara.

26-åringen Karhunen har inte spelat i KHL tidigare. Han har aldrig ens besökt Ryssland eller Kina.

– Men jag är inte rädd, öppet sinne gäller. Tålamod är nyckeln. Men jag måste ta reda på mer om den ryska spelstilen och hur de spelar framför målen, säger Karhunen. 

Hur du hittar det bästa lånet för dig

Den som någonsin har tecknat ett lån är förmodligen plågsamt medveten om hur svårt det kan tyckas vara att hitta rätt lån. Vad är det då som avgör om ett lån är bra eller inte? 17.9.2018 - 00.00