Anna Kinberg Batra lämnar partiledarposten för Moderaterna

Anna Kinberg Batra. Bild: LEHTIKUVA / Fredrik Sandberg

De svenska Moderaternas ifrågasatta partiledare Anna Kinberg Batra lämnar sin post, meddelar hon på en pressträff på fredagsmorgonen. – Det är en samlad bedömning av att det inte finns förutsättningar göra ett bra jobb, säger hon.

STOCKHOLM – Situationen nu gör att vi inte får prata om det politiska innehållet, säger Anna Kinberg Batra som också varit den borgerliga Alliansens statsministerkandidat inför valet i Sverige om ett år. Alliansen är i opposition.

– Det är för många moderater som bara ägnar sig åt det som kan beskrivas som självskadebeteende, säger hon.

Redan tidigare har det blåst kring henne och de senaste dagarna har kritiken mot henne varit hård och striden kring henne har skett inför öppen ridå. I går stod det klart att elva av tjugotvå länsförbund krävde hennes avgång.

Det kommer efter en tid av i det närmaste katastrofala opinionssiffror, inte minst i hennes eget distrikt Stockholm. I veckan visade en opinionsundersökning att bara sex procent av väljarna vill se henne som nästa statsminister, av de moderaterna en knapp tredjedel.

Medieuppbådet är stort på presskonferensen på Moderaternas kansli i Stockholm. Kinberg Batra inleder med att berätta om vad hon och Moderaterna har uppnått och om det förtroende hon fick när hon valdes till partiledare för tre år sedan – när Fredrik Reinfeldt lämnade sin post efter partiets valförlust då en socialdemokratisk regering tog över.

Hon ger ett självsäkert och beslutsamt intryck men sedan kommer beskedet att hon lämnar sin post och vill att en extrastämma i oktober väljer ny partiledare.

Beslutet säger hon sig ha fattat kvällen innnan.

– Det är en samlad bedömning, förklarar hon.

Enligt henne är det svårt föra fram partiets politik när så mycket handlat om personfrågor.

Hon har inga åsikter om efterträdare.

– Vem det än blir, om jag får önska mig någonting, är att hela partiet sluter upp bakom, säger hon ändå som en pik till dem inom partiet som vänt sig emot henne.

Kinberg Batra svarar på journalisternas frågor, men ger inga intervjuer utan lämnar rummet till kamerornas smatter. Fram till extrastämman kommer hon ändå att jobba som vanligt är beskedet.

Fräscht grepp på bostadsmarknaden tilltalar unga

17.5.2019 - 16.03