Kinatullar kan slå tillbaka på USA

Bild: Lehtikuva/AFP/Frederic J. Brown

USA:s president Donald Trump överväger att införa nya tullar på import av teknik- och telekomutrustning från Kina.– Det var ett väntat utspel, säger Frédéric Cho, oberoende Kina-rådgivare.

President Donald Trump fortsätter att utmana världssamfundet med nya importtullar, den här gången riktade mot Kina.

Källor till nyhetsbyrån Reuters ska ha fått det bekräftat att USA inom en snar framtid vill göra teknik- och telekomutrustning från Kina dyrare att importera. Tullarna ska, enligt uppgifter, hänga samman med en utredning av misstänkta kinesiska överträdelser av upphovsrättsligt skydd som inleddes i augusti i fjol.

Vill undvika handelskrig

Till skillnad från USA:s stål- och aluminiumtullar kan Trumps senaste utspel få betydligt större konsekvenser för Kina, vilket i sin tur skulle påverka USA, enligt Frédéric Cho.

– Om Trump menar allvar kommer Kina tvingas att reagera, vilket landet helst undviker då Kina är ett av de länder som gynnas mest av den rådande handelsstrukturen i världen.

Väntat utspel

Enligt Cho var utspelet väntat, och troligt är att Kina kommer att avvakta med motåtgärder för att i stället förhandla med USA. Men om tullarna införs riskerar amerikanska jättar som varuhandelskedjan Walmart och flygtillverkaren Boeing att hamna i korselden, menar han.

– Walmart har enorma inköpsvolymer från Kina och Boeing ser landet som en mycket lukrativ marknad. Därtill är dessa bolag viktiga för Trumps väljarkår, vilket Kina skulle utnyttja i ett eskalerande handelskrig mellan länderna.

USA har i handeln med Kina ett underskott på 375 miljarder dollar och Trumpregeringen har i möten med företrädare från Peking begärt åtgärder för att minska detta underskott.

Båda förlorare

Trots obalansen fortsätter Kina vara en viktig marknad för USA, som haft en ökad export till landet de senaste åren. Samma gäller för Kina som har västmakten som sin tredje största handelspartner.

– Båda länderna riskerar att bli förlorare i ett handelskrig, säger Frédéric Cho.

Så sent som i förra veckan beslöt Trump, vars förhandlare försöker pressa Mexiko och Kanada till ett nytt nordamerikanskt handelsavtal, att införa tullar på import av stål och aluminium på 25 respektive 10 procent.

Kim Herold: ”Motorsängen hjälper mot snarkningarna”

Musikern Kim Herold, även känd från tv-programmet Selviytyjät, har märkt att en bra säng gör det lättare att återhämta sig och att den till och med förebygger idrottsskador. 5.11.2019 - 14.22

Mer läsning