Kinas taikonauter på väg mot rymdstation

Raketen lämnar sin avfyrningsramp på väg upp mot rymden. Bild: Ng Han Guan/TT-AP

Kina har skjutit upp en bemannad rymdfarkost med tre personer ombord.

Rymdfärden är Kinas första bemannade på fem år och uppskjutningen skedde från Jiuquan i Gansuprovinsen i nordvästra delen av landet strax före klockan 03.30, svensk tid, uppger nyhetsbyrån Reuters.

De tre taikonauterna – som kinesiska rymdfarare kallas – är Nie Haisheng, 56, Liu Boming, 54 och Tang Hongbo, 45. De sköts upp ombord på Shenzhou-12 med hjälp av bärraketen Långa marschen-2F, till den kommande rymdstationen Tiangong.

De tre taikonauterna ska arbeta och bo ombord på cylinderformade Tianhe – den första av tre moduler i stationen – i tre månader, i ett utrymme 16,6 meter långt och med 4,2 meter i diameter.

– Arbetet de ska utföra är inte banbrytande eller speciellt i sig. De ska sätta ihop, eftermontera och förbereda modulen för formell verksamhet om ett och ett halvt år. Det är ett bygguppdrag, på sätt och vis, beskrev rymdforskaren Brad Tucker uppdraget inför uppskjutningen.

Uppdraget är det tredje av elva – varav fyra bemannade – som behövs för att färdigställa Kinas rymdstation.

Rymdstationen är en av många kinesiska projekt i rymden. Man har tidigare landat sonder på Mars och månen. Rymdstationen kommer att ge Kina en permanent närvaro i rymden när den är färdigställd. Landet har inte tillgång till den större Internationella rymdstationen ISS, då amerikanska rymdstyrelsen Nasa är förbjudet från att samarbeta med Kina.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Finland behöver Östersjön – vi kan och ska ännu rädda den

Mer läsning