Kinas presidentpar hälsades välkommen

Det kinesiska statsbesöket satte tydliga spår i stadsbilden på onsdagsförmiddagen. Trafikarrangemangen var ändrade på flera platser och många poliser syntes i gatubilden.

Den officiella välkomstceremonin ägde rum framför presidentens slott när Kinas president Xi Jinping och fru Peng Liyuan anlände klocka 9.30. Det kinesiska presidentparet hälsades välkommen av republikens president Sauli Niinistö och fru Jenni Haukio.

Under välkomstceremonin spelades båda länders nationalsånger.

Bild: EPA-PHOTO / ALL OVER PRESS/MAURI RATILAINEN

Stadsborna fick dock inte se mycket av ankomsten, förutom kortegen av svarta bilar, polismotorcyklar och en helikopter i luften över Esplanaden. Hela salutorget var avspärrat och tomt. Borta vid gamla saluhallen stod grupper av människor med Falun Gong-banderoller. Längs esplanaden hade människor samlats för att se en skymt av gästerna, även grupper av Xi Jinpings landsmän som viftade med Kinas och Finlands flaggor. Någon större trängsel rådde inte i duggregnet och snålblåsten.

Bild: Lehtikuva/Martti Kainulainen

Bild: Lehtikuva/Martti Kainulainen

Inne i presidentens slott höjdes en välkomstskål. Gästerna skrev i gästboken och presidentparen utbytte gåvor.

Vid 10-tiden inleddes de officiella diskussionerna mellan Xi Jinping och Sauli Niinistö.

Senare i dag träffar Xi Jinping även riksdagens talman Maria Lohela (Sannf) och statsminister Juha Sipilä (C). I kväll hålls en träff med kinesiska och finländska idrottare på Slottet, där en middag sedan avslutar statsbesöket.

Xi Jinping åker direkt vidare till Florida där han träffar USA:s president Donald Trump.

Läs också:

Kinas investeringsiver ett tveeggat svärd – så påverkar det omvärlden

Annons: Förvaringstjänster ny nisch för Grabbarna Flytt

Finlandssvenska företaget Grabbarna Flytt har på sina fem år vuxit så det knakar. Förutom flyttservice och logistiska tjänster åt både privathushåll och företag kan man som nyhet nu också erbjuda förvaring. 14.2.2020 - 10.44

Mer läsning