Kinas hundraårspresent till Finland: Ett pandapar

Pandafeber! Bild: Lehtikuva / Jussi Nukari

I slutet av året anländer ett pandapar till Etseri djurpark som hundraårsgåva till Finland. Det blev klart under den kinesiska presidenten Xi Jinpings besök i Finland.

Vid överläggningarna på presidentens slott på onsdagen ingick Kina och Finland en rad samarbetsavtal. Förutom ett samarbetsavtal kring skyddet av pandor, gäller samarbetet innovationer och rättsliga frågor.

Jord- och skogsbruksminister Kimmo Tiilikainen som tillsammans med sin kinesiske ministerkollega undertecknade samarbetsavtalet, berättar att alla etapper av flytten av pandaparet från Kina till djurparken i Etseri nu har avhandlats mellan ländernas ministerier. I slutet av året anländer pandorna till djurparken.

– Något datum har inte skrivits på biljetterna ännu, svarar Tiilikainen på frågan när exakt pandorna anländer.

Enligt Tiilikainen är kineserna mycket noga med till vilka omständigheter de överlåter djuren och en kinesisk delegation besöker Etseri troligtvis på torsdagen. Pandorna är en hundraårsgåva till Finland.

Vid en pressträff efter överläggningarna mellan presidenterna, betecknade både Xi Jinping och Sauli Niinistö relationerna länderna emellan som goda.

– Relationerna är utmärkta och djupa på samhällets alla områden. Vår relation fördjupas ännu mer tack vare det här besöket, sade Sauli Niinistö.

Annons: Förvaringstjänster ny nisch för Grabbarna Flytt

Finlandssvenska företaget Grabbarna Flytt har på sina fem år vuxit så det knakar. Förutom flyttservice och logistiska tjänster åt både privathushåll och företag kan man som nyhet nu också erbjuda förvaring. 14.2.2020 - 10.44

Mer läsning