Kinaexpert: Pandorna är en framgångsrik form av mjuk makt

Efter en veckas vila är det dags för de två kinesiska jättepandorna att möta de första besökarna på Köpenhamns zoo under en storstilad invigning på torsdag. Bild: Lehtikuva/Mads Claus Rasmussen

De kinesiska pandorna som nu anlänt till Köpenhamns zoo har väckt kritik. Men pandorna har fått oproportionerligt mycket medial uppmärksamhet, säger Kinaexperter: "Om man vill tysta regimkritiker finns det effektivare verktyg än pandor".

Förra veckan anlände två jättepandor hela vägen från Kina till Köpenhamns zoo och efter en veckas vila är det dags för dem att möta de första besökarna. På torsdag ordnas en storstilad invigning med bland annat den danska kronprinsessan Mary som gäst.

Men syftet med pandorna är inte bara att ge människor möjlighet att stifta bekantskap med de söta djuren, utan att polera Kinas skamfilade rykte i Norden, anser kritiker. Bara länder med goda relationer till Kina blir belönade med pandor. I och med att allt fler länder ställer sig kritiska till den korruption och de brott mot mänskliga rättigheter som sker i Kina blir pandorna extra viktiga.

– Pandor är något väldigt fredligt och gulligt och representerar den bild man vill förmedla av Kina: ett vänskapligt och fredligt land, säger Oscar Almén, Kinaexpert och forskare i statsvetenskap vid Uppsala universitet.

Så kallad pandadiplomati är inget nytt och förekom redan under Tangdynastin på 600-talet, men under de senaste åren har Kina lånat ut pandor mer frekvent och strategiskt än tidigare, säger han.

– Det är satt i system på ett annat sätt. Kina har på många sätt försökt förbättra sin image och pandorna är en relativt framgångsrik form av mjuk makt från Kinas sida. De väcker sympati, det är svårt att misslyckas med pandor.

Finland tog emot pandorna Lumi och Pyry 2018 i anslutning till Finlands 100-årsjubileum. De finns i dag i djurparken i Etseri.

Mjuk makt är ett begrepp som beskriver förmågan att genom attraktionskraft ändra någons beslut, snarare än genom tvång, rå styrka eller ekonomisk ersättning. Almén tycker ändå att pandorna fått oproportionerligt mycket uppmärksamhet i medierna.

– Det är ju vad Kina vill. Det blir lite grand av ett kommersiellt jippo som handlar om att stärka handelsförbindelserna till Kina.

Tystar pandorna kritiker?

Pandakritikerna är oroade över att Danmark på grund av lånet av pandor kommer att akta sig för att kritisera Kina. Men Almén tror inte att pandorna sätter munkavle på den politiska ledningen.

– Pandorna är inget hårt vapen, de är en imageförbättring. Om Kina verkligen vill straffa regimkritiker så ber man inte om att få tillbaka sina pandor. Då drar man i stället ner på de diplomatiska relationerna i landet eller drar tillbaka handelsavtal, såsom man gjorde med laxen i Norge.

Kina klippte banden till Norge 2010 i protest mot att Norges Nobelkommitté delat ut fredspriset till den fängslade kinesiska regimkritikern och människorättsaktivisten Liu Xiaobo.

Inte heller Kristina Sandklef tror att pandorna tystar regimkritikerna. Sandklef är Kinakännare med fokus på Kinas ekonomi och säkerhetspolitik.

– USA tog emot pandor redan på 1970-talet när USA erkände Folkrepubliken Kina, men har samtidigt fortsatt vara kritiskt mot brott mot mänskliga rättigheter i Kina, säger hon.

Kristina Sandklef tycker att Kinabilden globalt, och framför allt i Sverige, är negativ och ensidig. – Det finns ett annat Kina bortom militären och regimen, och det Kina måste vi också lära oss att förstå. Bild: Privat

I dag är 58 kinesiska pandor utlånade till 17 länder, bland annat till Finland. Det är en stor prestigefråga för länderna att få ta emot pandor.

Finland tog emot pandorna Lumi och Pyry 2018 i anslutning till Finlands 100-årsjubileum. De finns i dag i djurparken i Etseri.

Förra torsdagen tog Köpenhamns zoo emot två pandabjörnar som Kina lånat ut till Danmark. Danmark får behålla dem i femton år.

Pandorna ses som symboler för ländernas goda relationer, vilket orsakat inrikespolitisk kritik. Det ses som ett sätt för Kina att stärka internationella förbindelser och förhindra kritiska röster om brott mot mänskliga rättigheter.

Ett känt exempel på pandadiplomati är de pandor som lånades ut till USA efter att Richard Nixon besökte Kina 1972. Besöket blev startskottet för en närmare relation mellan USA och Kina.

Aktia hjälper dig att tänka framåt

De flesta finländare har idag koll på att hem, fritidsbostad och fordon behöver försäkras för att hålla ekonomin i balans om allt inte går som planerat. När det kommer till personförsäkringar är läget ett annat. Jämfört med många andra länder har Finland ett bra socialskydd och många förlitar sig på att man får tillräckligt stöd för att klara sig ekonomiskt om något allvarligt inträffar. Men hur långt räcker socialskyddet egentligen? Hur påverkas livet om man insjuknar allvarligt och inte längre kan arbeta? Klarar sig familjen ekonomiskt utan en förälder? 9.4.2020 - 00.00

Mer läsning