Kina vill ha dialog med Nordkorea

Kinas FN-ambassadör Liu Jieyi diskuterar med USA:s FN-ambassadör Nikki Haley vid FN-högkvarteret i New York. Bild: AFP / Lehtikuva / Kena Betancur

Kina efterlyser igen diplomatiska samtal med Nordkorea och säger att man inte kommer att tillåta kaos och krig på den koreanska halvön.

FN:s säkerhetsråd samlades i dag till ett krismöte efter Nordkoreas senaste kärnvapentest.

– Läget på Koreahalvön förvärras hela tiden medan vi talar, och hamnar i en ond cirkel, säger Kinas FN-ambassadör Liu Jieyi.

Hans uppmaning till en fredlig lösning upprepades av Ryssland, som sade att diplomatiska samtal är den enda vägen att lösa krisen om Nordkoreas kärn- och missilprogram.

Rysslands FN-ambassadör Vassilij Nebenzia säger att man måste "hålla huvudet kallt och avstå från varje handling som kan öka spänningen ytterligare".

Ryssland stöder Kinas förslag om att Nordkorea ska frysa sina kärn- och missiltest mot att USA och Sydkorea ställer in sina militärövningar.

USA:s FN-ambassadör Nikki Haley avfärdar emellertid förslaget som "kränkande". Hon säger att det är dags att öka pressen på Nordkorea genom att anta "starkaste möjliga åtgärder ".

Ryssland och Kina sade inte om de kommer att stöda ytterligare sanktioner mot Nordkorea. 

En nästan skuldfri bostad ger dig flera möjligheter i din ekonomi

Ett omvänt bostadslån innebär utnyttjande av den förmögenhet man har fast i sin bostad. Om man känner att pensionen inte räcker till och besparingar sitter i väggarna, kan man frigöra medel genom att ta banklån på upp till hälften av bostadens värde. 25.4.2019 - 10.46