Kina: "Vi följer FN:s sanktioner"

Bild: HOW HWEE YOUNG

FN:s säkerhetsråd har beslutat att stänga hamnar för fyra nordkoreanska fartyg i syfte att kontrollera så att de sanktioner som riktas mot landet följs.Samtidigt anklagas Kina för att kringgå sanktionerna mot grannlandet.

Fartygen som stoppats av FN misstänks vara lastade med, eller ha transporterat, varor som innefattas av de internationella sanktionerna. Beslutet innebär att FN nu satt stopp för sammanlagt åtta nordkoreanska fartyg.

Ett av de stoppade fartygen har enligt uppgifter från Sydkorea fått oljeprodukter transporterade till sig via ett Hongkongregistrerat fartyg. Oljan ska ha lastats över till den nordkoreanska båten på internationellt vatten.

– Detta är ett typiskt exempel på Nordkoreas slughet för att kringgå FN:s sanktioner genom att använda sina olagliga nätverk, säger en FN-talesperson.

Trump besviken

USA begärde den senaste åtgärden tillsammans med insatser riktade mot fartyg registrerade i andra länder. Men Kina gick bara med på stoppet av de nordkoreanska fartygen, enligt en anonym källa med insyn i ärendet.

USA:s president Donald Trump skriver på Twitter att han är besviken över Kinas agerande, sedan en sydkoreansk tidning rapporterat att Kina försett Nordkorea med olja.

"Tagen på bar gärning – mycket besviken på att Kina tillåter att olja når Nordkorea. Det kommer aldrig att bli en fredlig lösning på Nordkoreaproblemet om det här upprepas!", skriver Trump.

FN kräver samarbete

Kina nekar till att det skulle ha försett Nordkorea med olja.

– Kina har alltid genomfört FN:s resolutioner i sin helhet, och om det verkligen finns kränkningar kommer Kina att ta itu med dem på allvar i enlighet med lagen, säger talespersonen Hua Chunying.

Washington säger att det är mycket viktigt att Kina, Nordkoreas grannland och främsta handelspartner, samarbetar till fullo för att sanktionerna mot diktaturen ska få önskad effekt.

Flera FN-sanktioner är riktade mot Pyongyang, som förbjudits att utföra fler kärnvapen- och robottest. Förra veckan antog säkerhetsrådet nya åtgärder som bland annat syftar till att minska exporten av raffinerad olja till Nordkorea med 90 procent.

Nordkoreas ledare Kim Jong-Un. Arkivbild.

Foto: AP/TT

http://tt.se/media/image/sdltc77205c

Fräscht grepp på bostadsmarknaden tilltalar unga

17.5.2019 - 16.03