Kina varnar: Stanna borta från Wuhan – virusutbrottets källa fortfarande okänd

En vägtull i Wuhan, där utbrottet först upptäcktes. Bild: Chinatopix/AP/TT

Det sars-liknande lungvirus som nu sprids över världen kan komma att mutera och få en ännu större utbredning, varnar Kina. Människor uppmanas att hålla sig borta från staden Wuhan, där utbrottet startade.

– Om det inte är nödvändigt föreslår vi att människor inte kommer till Wuhan, säger stadens borgmästare Zhou Xianwang till statliga CCTV.

De stora evenemang som är planerade i staden med anledning av det kinesiska nyåret i helgen har ställts in. Levande djur får inte heller föras in i Wuhan, som har omkring 11 miljoner invånare.

Ej hittat källan

Coronaviruset sprids via luftvägarna och leder till influensaliknande symtom som feber och hosta – som i sin tur kan leda till svår lunginflammation.

– Det finns en risk att viruset muterar och ytterligare sprider sjukdomen, säger Li Bin, biträdande minister vid Kinas hälsokommission, vid en presskonferens.

Enligt Li är ungefär 1 400 människor under observation i Kina, där över 440 fall har konstaterats och nio människor dött. Hälsomyndigheter har dock ännu inte funnit utbrottets källa.

– Vi ska trappa upp våra efterforskningar och våra försök att identifiera smittokällan, lovar Li Bin.

Flera städer och länder

En rad åtgärder planeras för att hejda utbrottet, inklusive desinfektionsinsatser på flygplatser, järnvägsstationer och köpcenter. Om det behövs kommer feberkontroller också att sättas in vid nyckelplatser där många människor rör sig, och allmänheten uppmanas även att generellt undvika platser med mycket folk. Storbritannien meddelar att resenärer som kommer till storflygplatsen Heathrow från områden där viruset finns kommer att tas till särskilda ankomsthallar.

Förutom att sjukdomen nu konstaterats i megastäder som Hongkong, Shanghai, Macau och Peking, har fall också bekräftats i USA, Thailand, Sydkorea, Japan och Taiwan.

Världshälsoorganisationen (WHO) kommer i kväll att hålla ett krismöte för att bestämma om utbrottet ska klassas som ett globalt folkhälsonödläge.

Mot en renare värld, ett flyttlass åt gången – ”Alla våra 150 röda bilar kör fossilfritt”

Mer läsning