Kina varnar: Lungviruset kan mutera

Li Bin vid den kinesiska vårdmyndigheten varnar för att det nyupptäckta coronaviruset kan mutera. Bild: Noel Celis/Lehtikuva-AFP

Kina varnar för att det mystiska sars-liknande viruset kan komma att mutera och få en större spridning.

Viruset sprids via luftvägarna och leder till influensaliknande symptom som feber och hosta, som i sin tur kan leda till svår lunginflammation.

– Det finns en risk att viruset muterar och ytterligare sprider sjukdomen, säger Li Bin vid vårdmyndigheten vid en presskonferens.

En rad åtgärder planeras för att hejda utbrottet, inklusive desinfektionsinsatser på flygplatser, tågstationer och shoppingcenter.

Om det behövs kommer temperaturkontroller också att sättas in vid nyckelplatser där det är mycket folk, och allmänheten uppmanas också att generellt undvika tätbefolkade områden.

Samtidigt ökar antalet döda till nio, och antalet smittade är uppe i 440. Av dem har 197 varit i nära kontakt med andra smittade.

Förutom att fall bekräftats i megastäder som Shanghai, Macau och Peking, har fall också bekräftats i USA, Thailand, Sydkorea, Japan och Taiwan. Världshälsoorganisationen (WHO) kommer att hålla ett krismöte i dag för att bestämma om utbrottet innebär ett globalt folkhälsonödläge.

Levande djur får inte heller längre föras in i Wuhan, den stad där utbrottet startade och där flest personer insjuknat.

Mot en renare värld, ett flyttlass åt gången – ”Alla våra 150 röda bilar kör fossilfritt”

Mer läsning