Kina till Trump: Tänk efter först

Många har frågat sig hur det ska gå med den internationella klimatpolitiken efter att Donald Trump valdes till president. Bild: AFP / Lehtikuva/Chip Somodevilla

Den globala klimatpolitiken rullar på, oberoende av att USA i Donald Trump får en uttalad klimatskeptiker till president. Det intygar Kina och hela hopen övriga länder.

Kina lovar respektera sina klimatlöften under Parisavtalet även om USA drar sig ur klimatkonventionen när Donald Trump tar över som president i januari. Kina uppmanar Trump att tänka efter innan han agerar.

Kina tillkännagav på en presskonferens vid det pågående klimattoppmötet i Marocko att landet fortsätter att samarbeta med klimatkonventionens alla parter för att bromsa klimatförändringen. Kina noterade också att den globala trenden mot avveckling av fossila bränslen är irreversibel, och att Kina självt kommer att fortsätta på sin väg mot en kolsnål ekonomi.

Efter att USA valde Trump till president har världen frågat sig hur detta ska påverka internationell klimatpolitik och förutsättningarna för att hålla klimatförändringen inom hanterliga gränser. Enligt de flesta bedömare kommer valet sannolikt att urvattna USA:s engagemang i klimatpolitiken, men likväl räcker det knappast för att bromsa investeringarna i förnybar energi.

Många har också noterat att Trump inte kan riva upp USA:s klimatpolitik riktigt som han lovat under kampanjen. Bland annat begränsas utsläppen i USA delvis av hälsoskäl på beslut av Högsta domstolen. Även om Trump vill påverka HD-beslut är maktbalansen rätt välgjuten i USA.

Trump har hotat med att dra USA ur Parisavtalet (vilket tar fyra år) eller ur hela klimatkonventionen (vilket kan göras på bara ett år). På presskonferensen i Marrakech sade sig Kina "hoppas att Trump ska tänka efter omsorgsfullt innan han agerar".

Kina fick stark uppbackning från flera håll. En koalition av länder som säger sig ha höga klimatambitioner slår fast i ett gemensamt meddelande att de kommer att fortsätta driva på ledarskap i klimatpolitiken och samarbeta med hela det internationella samfundet, inklusive USA, för att nå målen i Parisavtalet. Dokumentet är undertecknat av EU, Frankrike, Tyskland, Sverige, Norge och Marocko med flera.

Under sin kampanj sade Donald Trump bland annat att han ska "stoppa kriget mot kolet", att han ska riva upp president Obamas reglering av kolkraften (Clean Power Plan) och att han ska lägga ner miljömyndigheten EPA som begränsat utsläppen i USA.

Trump lovade också att USA inte längre ska finansiera FN:s klimatfonder (hittills har man betalat 0,5 miljarder av utlovade 3 miljarder dollar). Trump är för bygget av den omstridda gasledningen Keystone XL som Obama sköt i sank, och han vill utvinna mer tjärsandsolja trots att lönsamheten är dålig.

Aktia Aktiecertifikat Renare Europa ger tidsenlig diversitet åt placeringsportföljen

Mer läsning