Kina organiserar om kontrollapparaten

Bild: Nicolas Asfouri

President Xi Jinping stärker greppet om Kinas finans- och försäkringssektor med en ny stor myndighetsreform, där bland annat tillsynsmyndigheterna för banker och försäkringssektorn slås ihop.

Samtidigt ska centralbanken få nya befogenheter och flera nya departement skapas under regeringen.

Omorganisationen är en hörnpelare i Kinas president Xi Jinpings agenda för att stärka Kommunistpartiets och därmed sin egen kontroll över ekonomin och marknaden.

"Att stärka partiets övergripande ledarskap är huvudsaken", skriver Liu He, presidentens högsta ekonomiska rådgivare i en kommentar i den statskontrollerade tidningen Folkets dagblad.

Beskedet kommer sedan Kinas konstitution i söndags ändrades så att Xi Jinping nu kan sitta kvar som president på livstid.

Myndighetsreformerna innebär bland annat att centralbanken tar ansvar för den så kallade makrotillsynen medan den nya sammanslagna tillsynsmyndigheten för finanssektorn fokuserar på praktisk reglering

Kinas bank- och finanssektor beräknas vara värd nästan 35 000 miljarder euro. De finansiella tillgångarna i Kina motsvarar nästan fem gånger landets bruttonationalprodukt, enligt Internationella valutafonden (IMF).

Vilka personer som ska leda de nya departementen och myndigheterna kommer att klargöras under kommande vecka.

Svenska Sigtunaskolan lockar med högklassiga studier i anrik och internationell miljö

Intresserad av en internationell gymnasieutbildning och av att testa dina vingar utomlands? På svenska Sigtunaskolan Humanistiska Läroverket kan det förverkligas under trygga och inspirerande förhållanden som samtidigt öppnar många dörrar. 15.2.2019 - 09.22