Kina kräver ursäkt efter satirteckning i Jyllands-Posten

Kinas flagga i teckningens version, med virus i stället för stjärnor. Bild: Ida Marie Odgaard/TT-Ritzau

En satirteckning i den danska tidningen Jyllands-Posten har väckt starka känslor i Kina. Teckningen föreställer den kinesiska flaggan men med coronavirus i stället för stjärnor. Landets regering kräver nu en ursäkt från tecknaren.

Den uppmärksammade teckningen från Niels Bo Bojesen publicerades i måndagens tidning under vinjetten "Dagens teckning".

– Det har inte funnits någon avsikt att håna eller förlöjliga, säger Jyllands-Postens chefredaktör, Jacob Nybroe, till TV2 enligt nyhetsbyrån Ritzau.

Men den kinesiska regeringen anser att den är kränkande. I ett uttalande som publicerats på landets danska ambassads sajt beskrivs teckningen som en "förolämpning" som "sårar det kinesiska folket". Uttalandet avslutas med en uppmaning till självkritik och krav på en offentlig ursäkt.

Men det kommer det kinesiska folket inte att få, konstaterar chefredaktören Jacob Nybroe.

– Vi kan inte be om ursäkt för något som vi inte anser är fel. Vi har ingen intention att kränka eller håna och det tycker vi inte heller att teckningen gör, säger han enligt Ritzau.

Utbrottet av det nya coronaviruset har krävt över 100 liv i Kina hittills. Antal smittade överstiger 4 000 och reserestriktioner omfattar miljontals kineser.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Skall man beakta FN:s hållbarhetsmål när man väljer utbildning?

Mer läsning