Kina kräver tull på kräftor – priset skjuter i höjden

Bild: Mostphotos

Kräftorna blir dyrare när Kina inför en ny tullavgift, skriver Dagens industri.

Priset på importerade kräftor väntas stiga kraftigt den här säsongen, lagom till kräftkalasen. Dagens industri uppger att prishöjningen beror på att Kina, som står för merparten av de importerade, billigare kräftorna, nu kräver en ny tullavgift.

I Sverige innebär det här en extra avgift på 20 procent på svensk kräftimport. Avgiften träder i kraft efter en tullfri kvot på 3 000 ton kräftor. Enligt Dagens industri har den här kvoten nu passerats.

Den nya tullen driver samtidigt upp prisnivån hos andra exportörer.

Peter Arvidsson, tidigare vd för det svenska skaldjursföretaget Pandalus, säger till Dagens industri att ytterligare en förklaring till de höjda kräftpriserna är att den kinesiska försäljningen av kräftor har ökat så markant att landet inte längre behöver exportera kräftor i samma utsträckning som förr.

– Kräftor har blivit en nationalrätt också i Kina och bara till Shanghai transporteras 100 ton kräftor per dag, säger Arvidsson.

Genom den nya tullen och den stigande kinesiska efterfrågan har priset på kinesiska kräftor stigit med ungefär 20 procent jämfört med i fjol.

Samtidigt har spansk import av kräftor fått ett uppsving inför årets säsong.

Annons: Såhär insjuknar man på din hemort – ta reda på vilken folksjukdom som är hotet för dig

Man mår olika på olika håll i Finland. På kartan kan du se vad man insjuknar i på din hemort! Du kan också testa vilka dina största hälsorisker är. Våra specialister ger också tips för förebyggande av folksjukdomar. 4.2.2020 - 10.49

Mer läsning