NBA-basen: "Vi ber inte om ursäkt"

NBA-ledaren Daryl Moreys tweet om protesterna i Hongkong har väckt ilska i Kina. Nu svarar den amerikanska basketligan. – Vi ber inte om ursäkt för Daryls rätt att uttrycka sig, säger NBA-basen Adam Silver.

Det var i fredags som Daryl Morey, general manager Houston Rockets, hamnade i rejält politiskt blåsväder efter en kommentar på Twitter som gav stöd åt de protesterande i Hongkong. Morey skrev: "Kämpa för frihet. Backa upp Hongkong".

Trots att hans inlägg snabbt togs bort och Morey bett om ursäkt har han förargat många i Kina, som är en viktig och växande marknad för NBA.

Kinesisk stats-tv har dragit in sändningar av försäsongsmatcher i NBA och sponsorer har brutit samarbeten med Houston. Det kinesiska kommunistpartiet har också fördömt Twitter-inlägget, något som sätter mer press på den amerikanska basketligan.

"Kommer inte fungera"

– Kina har redan gjort kritiska anmärkningar mot USA över det här felaktiga uttalandet, säger utrikesdepartementets talesperson Geng Shuang.

– Hur kan du ha utbyte med och samarbeta med den kinesiska sidan om du inte förstår Kinas folk. Det kommer inte att fungera, fortsätter han.

Men NBA låter sig inte tystas.

"Oundvikligt"

– Ligan kommer inte att sätta sig i ett läge där man reglerar vad spelare, anställda och klubbägare säger och inte säger i de här frågorna. Vi kan inte jobba på det sättet, säger NBA-kommissionären Adam Silver.

– Det är oundvikligt att folk runt om i världen – inklusive folk från Amerika och Kina – kommer ha olika syn på olika frågor. Det är inte NBA:s roll att döma i det. Vi ber inte om ursäkt för att Daryl använder sin rätt att uttrycka sig, men jag beklagar att så många är upprörda, inklusive flera miljoner av våra fans, fortsätter Silver.

Aktia hjälper dig att tänka framåt

De flesta finländare har idag koll på att hem, fritidsbostad och fordon behöver försäkras för att hålla ekonomin i balans om allt inte går som planerat. När det kommer till personförsäkringar är läget ett annat. Jämfört med många andra länder har Finland ett bra socialskydd och många förlitar sig på att man får tillräckligt stöd för att klara sig ekonomiskt om något allvarligt inträffar. Men hur långt räcker socialskyddet egentligen? Hur påverkas livet om man insjuknar allvarligt och inte längre kan arbeta? Klarar sig familjen ekonomiskt utan en förälder? 9.4.2020 - 00.00

Mer läsning