Kina ett steg närmare egen rymdstation

Den första av tre moduler till Kinas rymdstation har skjutits upp. Bild: Ju Zhenhua/Nya Kina-TT-AP

Kina har skjutit upp den första modulen till landets planerade rymdstation, meddelar statlig tv. Målet är att en rymdstation ska vara färdig redan nästa år.

Modulen kallas Tianhe, eller himlens harmoni, och sköts upp i omloppsbana med hjälp av Kinas största bärraket, den 53,7 meter långa Chang Zheng 5, från Wenchang på ön Hainan i södra delen av landet.

Tianhe – 22 ton tung – är en av tre huvudmoduler till rymdstationen och innehåller boyta för taikonauterna och livsuppehållande utrustning.

I de återstående tio stegen kommer de två andra huvudmodulerna skjutas upp, samt fyra bemannade rymdfarkoster och ytterligare fyra lastfarkoster.

Kina håller en hög takt i sitt rymdprogram. Det är mindre än 20 år sedan Yang Liwei 2003 blev den förste att skickas upp i omloppsbana av landets rymdstyrelse.

Landet siktar på att bli en stormakt i rymden till 2030. En egen rymdstation är en viktig del i den strävan då Kina inte är en del av den internationella rymdstationen ISS. De senaste åren har landet även skickat sonder både till månen och Mars.

– Tianhe är ett viktigt pilotprojekt i byggandet av en mäktig nation både teknologiskt och i rymden, säger Kinas president Xi Jinping efter uppskjutningen enligt statliga medier.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Akademen - en modern klassiker

Mer läsning