Kina blockerar Nalle Puh

FÖRBJUDS. Nalle Puh rensas bort från sociala medier i Kina. Arkivbild. Bild: Mostphotos

Den snälle men inte så kvicktänkte björnen Nalle Puh tycks ha förargat Kinas nätcensur. Anledningen? Han är för lik landets president.

Användare som försöker skriva in tecknen för figuren på Weibo, Kinas motsvarighet till Twitter, möts numera av ett felmeddelande om att "innehållet är olagligt", enligt AFP. Samtidigt har bilder på Nalle Puh försvunnit från chatt-appen Wechat.

Kinesiska myndigheter har inte gett någon förklaring till varför honungsälskaren förvandlats till folkfiende, men björnen anses vara lik Kinas president Xi Jinping och skämtsamma montage av de två har fått stor spridning på sociala medier under de senaste åren.

Jämförelsen dök först upp 2013 då bilder på Puh och hans långsmale kompis Tiger spreds tillsammans med fotografier på Xi Jinping bredvid USA:s president Barack Obama.

Enligt analysföretaget Global Risk Insights var ett foto på landets president stående genom ett biltak vid en kortege intill en glad Nalle Puh i en liten leksaksbil Kinas mest censurerade bild under 2015.

Kinas styrande kommunistparti är känsligt för att bli förlöjligat, särskilt då Xi Jinping just nu försöker stärka sin makt inför en viktig partikongress senare i år.

Fräscht grepp på bostadsmarknaden tilltalar unga

17.5.2019 - 16.03