Kina besegrade Sydafrika i måstematch

Kinas Li Ying jublar efter att ha gjort matchens enda mål mot Sydafrika. Bild: Alessandra Tarantino/TT-AP

Kinas hopp om åttondelsfinal i fotbolls-VM i Frankrike lever.Den asiatiska stornationen besegrade Sydafrika med 1–0 på Parc des Princes i Paris och tar rygg på tvåan Spanien i grupp B.

Matchens enda mål gjordes av Li Ying som löpte sig loss och vinklade in 1–0 på ett inlägg i den 40:e minuten. Strax efter ledningsmålet var Kina nära att även göra 2–0, men Wang Shanshans nick gick via ribban, mållinjen och ut.

Trepoängaren innebär att Kina, som förlorade sin premiärmatch mot Tyskland med 0–1, nu står på samma poäng (3) som Spanien. Länderna möts i Le Havre på måndag, ett oavgjort resultat då skulle kunna innebära att båda nationerna tar sig till åttondelsfinal.

Sydafrika har fortfarande en teoretisk chans att gå vidare till slutspel. Men i praktiken så är det mer eller mindre omöjligt. I gruppspelsavslutningen väntar gruppettan Tyskland, som har gått rent och vunnit två raka matcher, i Montpellier.

Sydafrikas förbundskapten Desiree Ellis verkar inte ha gett upp hoppet om avancemang.

– Vi vill visa världen att vi inte kom hit bara för att fylla ut turneringen. När VM är över ska folk komma ihåg den här gruppen av spelare, och aldrig glömma dem, säger hon i en intervju med Internationella friidrottsförbundet Fifa.

Annons: Aktia hjälper dig att tänka framåt

De flesta finländare har idag koll på att hem, fritidsbostad och fordon behöver försäkras för att hålla ekonomin i balans om allt inte går som planerat. När det kommer till personförsäkringar är läget ett annat. Jämfört med många andra länder har Finland ett bra socialskydd och många förlitar sig på att man får tillräckligt stöd för att klara sig ekonomiskt om något allvarligt inträffar. Men hur långt räcker socialskyddet egentligen? Hur påverkas livet om man insjuknar allvarligt och inte längre kan arbeta? Klarar sig familjen ekonomiskt utan en förälder? 9.4.2020 - 00.00

Mer läsning