Kina anklagar USA för förtal

Kina uppmanar USA att sluta anklaga landet för cyberbrottslighet. Arkivbild. Bild: Andy Wong/TT-AP

Kina anklagar USA för förtal och uppmanar landet att omedelbart sluta anklaga Kina för cyberbrottslighet. Uttalandet kommer sedan USA anklagat två kinesiska medborgare för att ha försökt stjäla forskning om coronavirusvaccin och för att ha hackat hundratals företag.

– Den kinesiska regeringen är en stark försvarare av cybersäkerhet, och har alltid satt sig emot och slagit till mot cyberattacker och cyberbrott i alla former, säger utrikesdepartementets talesperson Wang Wenbin.

USA måste "omedelbart upphöra med förtal och smutskastning av Kina när det gäller cybersäkerhetsfrågor", säger han vid en presskonferens.

De två kineserna, 33 och 34 år gamla, har enligt USA:s justitiedepartement riktat in sig på bioteknikföretag men verkar inte ha komprometterat någon forskning kring covid-19. Deras cyberspionage har enligt USA pågått i runt tio år och de anklagas för att ha stulit vapenritningar, läkemedelsinformation, källkod samt personlig data om kinesiska dissidenter och oppositionella.

De har enligt USA arbetat på uppdrag av den kinesiska regeringen. Båda tros befinna sig i Kina.

USA:s assisterande justitieminister John Demers anklagar Kina för att ha tagit plats "i den skamliga gruppen av nationer som ger cyberbrottslingar en fristad", säger han vid en presskonferens. Han lägger till att de kriminella för att få en fristad gör uppdrag för landet.

Kina tillbakavisar anklagelserna.

Spänningarna mellan USA och Kina har ökat på flera sätt den senaste tiden, bland annat när det gäller handeln och Kinas hantering av coronaviruset.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Pionjären inom styling

Mer läsning