Kimmo Timonen är den förenande länken mellan HIFK och familjen Biden

USA:s president Joe Biden firade tacksägelseveckoslutet i staden Nantucket i Massachusetts tillsammans med stora delar av sin familj, också barnbarnet Maisy Biden (till höger). Familjen deltog bland annat i festligheterna ute på stan när man tände julljusen i stadens julgran. Bild: Ngan Ngan/Lehtikuva-AFP

HIFK-spelskjortan som dök upp i det amerikanska Thanksgiving Day-firandet är fortfarande ett mysterium. Men den tidigare NHL-spelaren Kimmo Timonen kan ha ett finger med i spelet.

Det är den tidigare hockeyspelaren Lennart Petrell som öppnar upp frågan om hur det kommer sig att Joe Bidens barnbarn Maisy Biden bar en HIFK-spelskjorta under förra veckans Thanksgiving-firande i USA.

Presidentfamiljen Biden firade högtiden i Nantucket i delstaten Massachusetts, där man bland annat deltog i öppnandet av julgatan. Då fotograferades 20-åriga Maisy Biden iklädd den röda spelskjortan från Helsingfors.

Petrell spekulerade om spelskjortans ursprung i podcasten Liigalize, där han tillsammans med Aki Linnanahde pratar om inhemsk ligaishockey, men också om andra fenomen i hockeyvärlden. Lennart Petrell gissar att den finländska NHL-legenden Kimmo Timonen står bakom skjortan.

Joe och hans hustru Jill Biden besökte Finland 2011, då han var på statsbesök i egenskap av vicepresident i USA. Då var fru Biden mycket intresserad av NHL-hockey och hade hört sig för om var man kan se på ishockey i Helsingfors.

– Fru Biden lär ha frågat i receptionen i hotell Kämp om man kan se NHL-matcher i Finland. Då hade personalen i receptionen upplyst henne om att man spelar högklassig ishockey i Finland, berättar Petrell i det senaste numret av Liigalize.

Det förblir dock oklart huruvida paret Biden faktiskt gick och tittade på en lokal hockeymatch i Helsingfors den gången. Det är nämligen så att Jill Biden har haft en tidigare koppling till finländsk ishockey, och det är just Kimmo Timonen.

Då Timonen spelade i NHL-laget Philadelphia Flyers stödde han det lokala barnsjukhuset och samtidigt var Jill Biden ordförande för sjukhusets styrelse. Så de två har träffats.

– Det är oklart när spelskjortan har skaffats. Men Kimmo Timonen är en förenande länk mellan spelskjortan och Maisy Biden, slår Lennart Petrell fast.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Bokåret 2021 på Bokström

Mer läsning