Kimmo Tiilikainen vill rädda den basturökta skinkan

SKINKANS VÄN. Minister Kimmo Tiilikainen vill ansöka om undantagslov för den inhemska basturökta skinkan. Bild: Lehtikuva/Emmi Korhonen

Skinkan har blivit hälsosammare, menar ministern och vill ha undantag för den traditionellt rökta skinkan.

Vi måste naturligtvis försöka få ett nytt undantagslov för produktionen av basturökt skinka om företagen och konsumenterna vill det, säger jordbruks- och miljöminister Kimmo Tiilikainen (C).

Tiilikainen säger att den nuvarande treåriga dispensen tillåter försäljning av traditionella basturökta skinkprodukter på marknaden i Finland fram till september.

Tiilikainen säger att han har kommit överens med tjänstemän och aktörer inom branschen om en diskussion om hur rökerierna har lyckats få ner de skadliga pah-föreningarna i produkterna. Han tror att det har skett en förbättring.

Tiilikainen konstaterar att EU kräver goda motiveringar för ett undantagslov, men unionen högaktar också lokala matkulturer och -traditioner i medlemsländerna.

Kim Herold: ”Motorsängen hjälper mot snarkningarna”

Musikern Kim Herold, även känd från tv-programmet Selviytyjät, har märkt att en bra säng gör det lättare att återhämta sig och att den till och med förebygger idrottsskador. 5.11.2019 - 14.22

Mer läsning