Kimmo Tiilikainen vill rädda den basturökta skinkan

Skinkan har blivit hälsosammare, menar ministern och vill ha undantag för den traditionellt rökta skinkan.

Vi måste naturligtvis försöka få ett nytt undantagslov för produktionen av basturökt skinka om företagen och konsumenterna vill det, säger jordbruks- och miljöminister Kimmo Tiilikainen (C).

Tiilikainen säger att den nuvarande treåriga dispensen tillåter försäljning av traditionella basturökta skinkprodukter på marknaden i Finland fram till september.

Tiilikainen säger att han har kommit överens med tjänstemän och aktörer inom branschen om en diskussion om hur rökerierna har lyckats få ner de skadliga pah-föreningarna i produkterna. Han tror att det har skett en förbättring.

Tiilikainen konstaterar att EU kräver goda motiveringar för ett undantagslov, men unionen högaktar också lokala matkulturer och -traditioner i medlemsländerna.

En nästan skuldfri bostad ger dig flera möjligheter i din ekonomi

Ett omvänt bostadslån innebär utnyttjande av den förmögenhet man har fast i sin bostad. Om man känner att pensionen inte räcker till och besparingar sitter i väggarna, kan man frigöra medel genom att ta banklån på upp till hälften av bostadens värde. 25.4.2019 - 10.46