Kimi Räikkönen ångrar ingenting

Avslappnad och inte så fåordig – Kimi Räikkönen om karriären, familjen och livet efter formel 1. Bild: KARL_VILHJALMSSON

Kimi Räikkönen sörjer sin för tidigt bortgångne far och drömmer om att få gå på Borgbacken med sina barn utan att bli igenkänd.

Formel 1-föraren Kimi Räikkönen gillar att kissa utomhus vilket är ett arv från barndomen då han växte upp i ett hus utan inomhustoalett. Han tycker också om att leka med sina barn och att meka med motorer.

Att prata i telefon och möta journalister ogillar han och helst skulle han slippa all mediebevakning kring formel 1. Berättelserna om den fåordige Räikkönen är många.

Desto mer överraskande då att Kimi Räikkönen visade upp en pratsam sida när han på torsdagen mötte journalisterna. Anledningen till träffen var boken Den okände Kimi Räikkönen (Förlaget M), skriven av författaren Kari Hotakainen.

Ingendera av de två herrarna kände till varandra när de föstes samman för det gemensamma projektet.

– Vi upptäckte att vi är två tystlåtna män som trivs med att sitta i bil i de schweiziska alperna och lyssna på Topi Sorsakoski, sammanfattar Hotakainen.

Kari Hotakainen fick möta en värld han inte kunde något om och Kimi Räikkönen, som säger sig vara dålig på att läsa, har nu läst åtminstone boken om sig själv.

Samarbetet pågick i ett par år. Kari Hotakainen tillbringade perioder hemma hos Minttu och Kimi Räikkönen i Schweiz och lyckades få Kimi Räikkönen att öppna sig. Dessutom kunde han följa med hur en avslappnad Räikkönen lekte med sina två barn.

Familjen som uppmuntrande kraft

Kimi Räikkönen kan tacka sina föräldrar, Paula och Matti Räikkönen, för ett aldrig sviktande stöd. Familjen bodde på Klevvägen i Björnkärr i Esbo och var inte rik. För att kunna finansiera de två sönernas motorintresse gjorde föräldrarna ständigt ekonomiska uppoffringar.

Själv har Kimi Räikkönen inga ekonomiska problem. Men hur skulle han reagera om den i dag tvåårige sonen Robin om drygt tio år meddelade att han tänker följa i sin fars fotspår? Kommer han att varna eller uppmuntra?

– Det skulle vara en jobbig sits men uppgiften är förstås att vara uppmuntrande. Fast om den dagen kommer vill jag inte tillbringa min tid i depån. Den uppgiften får min fru eller managern ta hand om, säger Räikkönen med ett snett leende.

På tal om faderskapet konstaterar Räikkönen att han vill vara en närvarande pappa som umgås mycket med Robin och Rianna.

– Jag önskar att jag kunde gå till Borgbacken med dem utan att bli igenkänd och tvingas skriva autografer.

Offentligheten och Kimi Räikkönen är en omaka kombination. Flera gånger under presskonferensen återkommer formel 1-föraren, som en gång fick namnet Iceman, till att han inte har jobbat på att synas offentligt.

– Jag är inte intresserad av det som skrivs om mig, understryker Räikkönen.

Å andra sidan säger han sig inte ha problem med lismare heller.

Ingen rädsla

Den internationella karriären började med att Kimi Räikkönen körde in i flera höbalar i Monaco och gråtande tvingades avbryta. Därefter har rapporter om framgångar avlösts av historier om hårda fester och nya framgångar. Kimi Räikkönen vill inte gå in på detaljer i sin karriär men säger att han inte ångrar någonting.

– Sorgligast i mitt liv är att pappa har dött. Det är det enda jag skulle vilja ändra på.

Är du rädd för döden? undrar Räikkönens finlandssvenska förläggare och får ett nekande svar.

– I den här branschen borde den som är rädd byta bana.

En teoretisk fråga

I Porkala, där Kimi Räikkönen har ett fritidshus, finns en korsning som av taxichaufförerna döpts till Räikkönens korsning. Enligt legenden har korsningen fått sitt namn av att Kimi Räikkönen älskar att köra extra hårt längs den raksträcka som leder fram till korsningen.

Kimi Räikkönen ser både road och ovetande ut på tal om korsningen men Kari Hotakainen delar med sig av erfarenheter från passagerarsätet i Räikkönens bil.

– Hastighetsbegränsningar är en teoretisk fråga för Kimi Räikkönen, beskriver han.

Som formel 1-förare är Kimi Räikkönens karriär småningom över.

– Jag befinner mig närmare slutet än början, säger han själv.

Studier till bilmekaniker vid en finländsk yrkeshögskola fick ge vika för en internationell karriär. På frågan om Kimi Räikkönen någonsin funderar på hurudant hans liv hade blivit om han hade stannat kvar i Finland och jobbat med bilar svarar han att livet hade blivit annorlunda.

– Lyckligtvis är det något jag inte behöver tänka så mycket på.

– Men när karriären som tävlingsförare är över är det svårt att tänka sig ett liv utan bilar och motorer.

Den okände Kimi Räikkönen är skriven av Kari Hotakainen och översatt från finska av Mårten Westö. Tuntematon Kimi Räikkönen ges ut av Siltala.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Så kan valet av lån påverka din ekonomi

Mer läsning