Kim: Gränsen kan försvinna

"Jag är glad över att träffa er", sade Moon Jae-In (till höger) till Kim Jong-Un. Bild: EPA/YONHAP SOUTH KOREA OUT

– Gränsen är inte så hög. Kanske kan den försvinna, frågar sig Nordkoreas diktator under det historiska toppmötet med Sydkorea.Samtalen sker runt ett 2 018 millimeter stort bord i "fredshuset" vid gränsen.

Just nu: De koreanska ledarna har kommit överens om att försöka uppnå fullständig fred mellan länderna, och sträva efter total kärnvapennedrustning.

I vanliga fall är stämningen mycket bister längs det som kallas världens hårdast bevakade gräns. Men efter ett år av krigiska tongångar mellan Nordkorea, Sydkorea och USA är tongångarna nu mycket gemytliga.

– Vi kan visa er ännu finare utsikter om ni kommer till Blå huset (i Seoul), sade Sydkoreas president Moon Jae-In till sin nordkoreanske gäst när de tittade ut över det soliga och för tillfället så fridfulla gränslandskapet i den befästa byn Panmunjom.

– Jaså? utbrast Kim Jong-Un.

– Jag kan komma till Blå huset när som helst, om ni bjuder in mig, sade han, enligt en sydkoreansk tjänstemans referat för medier på plats.

– Gränsen är inte så hög, ska Kim också ha sagt om den gjutna tröskel som markerar stilleståndslinjen.

– Kanske kan den försvinna om många människor går över den?

"Ny era"

Fakta

Tredje mötet

Nordkoreas förste diktator efter delningen på 1940- och 1950-talen, Kim Il-Sung, reste en del i Asien och Europa, men träffade aldrig Sydkoreas ledning. Hans son och efterträdare Kim Jong-Il träffade presidenter från Seoul två gånger:

2000: Kim Jong-Il överraskade omvärlden genom att åka ut till flygplatsen och personligen ta emot sydsidans ledare Kim Dae-Jung i Pyongyang.

Hundratusentals nordkoreaner kantade gatorna under mötet.

– Vi är samma Chosun (ungefär "koreanska folk"), sade Kim Jong-Il.

De avslutade mötet genom att sjunga en sång vars titel kan översättas "Vi vill återförenas".

2007: Stämningen var positiv i samband med Nordkoreas förhandlingar med omvärlden om nedrustning. Sydkoreas president Roh Moo-Hyun färdades i bil från Seoul till Pyongyang, och gjorde en poäng av att hoppa ur och gå över gränsen.

"Söder och norr kommer inte att ha en fientlig inställning till varandra, utan kommer att sänka de militära spänningarna och lösa tvistefrågor genom dialog och förhandlingar", hette det i uppgörelsen från mötet med Kim Jong-Il.

Men senare sade Roh att han legat sömnlös i den nordkoreanska huvudstaden inför samtalen, och känt att de inte kunde enas om något alls.

Inne vid det ovala förhandlingsbordet sade Kim, i mer formell ton, att detta är "startsignalen" för "en ny era". Men han verkade också medveten om att tongångarna varit liknande under politiska töväder då hans far hade makten, bara för att snabbt falla tillbaka i fientlig krigsretorik.

– I dag bör vi – snarare än att, som tidigare, ta fram saker som vi inte kan utföra – få bra resultat genom att tala öppet om aktuella frågor, frågor av intresse, sade Kim.

Vid de två toppmöten länderna hade 2000 och 2007, då hans far Kim Jong-Il tog emot Sydkoreas dåvarande ledare i Pyongyang, slutade mötena med hoppfulla tongångar om fred och återförening – men sedan har kapprustningen fortsatt.

Poserade i Nordkorea

Det ovala mötesbordet rapporteras mäta 2 018 millimeter tvärsöver, för att markera året för det historiska mötet. Moon Och Kim hade en allvarlig och uppriktig diskussion om nedrustning och fred på Koreahalvön, sade Moons talesman Yoon Young-chan till AFP efter mötet.

Efter några timmar avbröts mötet för lunch på varsin sida gränsen. Middagen ska dock intas gemensamt i Sydkorea, då även de båda ledarnas hustrur kommer att närvara.

När de två ledarna på morgonen för första gången stod öga mot öga med varandra utförde de nästan en liten fredsdans, vid den grå gränströskeln.

– Jag är glad över att träffa er, sade Moon brett leende när Kim sträckte fram handen över tröskeln.

Kim tog det historiska steget över till Moon – men gestikulerade sedan, uppenbarligen oväntat, åt sydkoreanen att de skulle kliva in i Nordkorea tillsammans. Efter viss tvekan lydde Moon, och de poserade några sekunder på andra sidan tröskeln, för att sedan hand i hand åter stega söderut över tröskeln, mot fredshuset.

Kina prisar mod

Kina prisar de två koreanska ledarnas möte och berömmer dem för deras mod och politiska beslut.

– Vi hoppas och ser fram emot att de tar det här tillfället i akt att arbeta för långsiktig stabilitet på halvön, säger Hua Chunying, talesperson för utrikesdepartementet, enligt AFP.

Moons företrädare har alltså flera gånger varit på den norra sidan gränsen, men detta är första gången sedan Koreas delning på 1950-talet som Nordkoreas ledare sätter sin fot i syd.

En kort parad uppträdde för de två delegationerna, innan Moon och Kim sida vid sida gick uppför röda mattan in i fredshuset, en stor byggnad på södra sidan.

Sydkoreansk tv direktsände Moons hela färdväg från centrala Seoul till Panmunjom, en i och för sig ganska blygsam sträcka på mindre än 50 kilometer.

På den norra sidan fick Kim färdas längre, bilvägen är det drygt 150 kilometer från Pyongyang till gränsen.

Det finns också räls hela vägen mellan de två huvudstäderna, för tillfället avklippt vid gränsen. Men de nordkoreanska ledarna brukar föredra järnväg, så om inbjudan kommer skulle Kim alltså kunna ta tåget ner till det sydkoreanska presidentpalatset Blå huset.

Fräscht grepp på bostadsmarknaden tilltalar unga

17.5.2019 - 16.03