Kim möblerar om i Nordkoreas styrande organ

Nordkoreas ledare Kim Jong-Un under ett möte med politbyrån i lördags. Bilden kommer från den statliga nyhetsbyrån KCNA. Bild: KCNA/AP

Fem av de tretton medlemmarna i Nordkoreas högsta styrande organ, Kommissionen för statliga affärer, har bytts ut, rapporterar statliga medier.

Nordkoreas diktator Kim Jong-Un är ordförande i organet och ommöbleringen meddelades under ett sammanträde i landets parlament, Högsta folkförsamlingen, i söndags.

– Det här är en ganska stor ommöblering i Kommissionen, säger Rachel Lee, tidigare Nordkoreaanalytiker i den amerikanska regeringen, till AFP.

Bland de nya medlemmarna finns Ri Son-Gwon, en före detta högt uppsatt arméofficer som utsågs till utrikesminister tidigare i år, som ersätter diplomaten och den tidigare utrikesministern Ri Yong-Ho. En annan tidigare utrikesminister, Ri Su-Yong, får också gå.

På bilder i statliga medier från parlamentssammanträdet syns hur de hundratals ledamöterna sitter nära varandra utan skyddsmasker. Nordkorea fortsätter att påstå att man inte har upptäckt något fall av covid-19 i landet.

Ledamöter i det nordkoreanska parlamentet Högsta folkförsamlingen under sammanträdet i söndags. Bilden kommer från den statliga nyhetsbyrån KCNA. Bild: KCNA/AP

Mot en renare värld, ett flyttlass åt gången – ”Alla våra 150 röda bilar kör fossilfritt”

Mer läsning