Kim Jong-Un på plats för toppmöte

Bild: Lehtikuva/AFP/Brendan Smialowski

Kim Jong-Un har landat i Singapore, där han ska möta USA:s president Donald Trump.Den nordkoreanske diktatorn tycks ha lurat omvärlden och tagit ett annat plan än sitt eget.

Detta står på spel under mötet

Sju decennier av fiendskap och ömsesidig misstro finns i det historiska bagaget när Nordkoreas ledare Kim Jong-Un och USA:s president Donald Trump på tisdag slutligen träffas i Singapore.

USA kräver att Nordkorea genomför en fullständig, verifierbar och oåterkallelig avveckling av sina kärnvapen.

Nordkorea insisterar å sin sida på att en nedrustning enbart kan ske om det som diktaturen uppfattar som hot mot dess säkerhet från Sydkorea och USA hanteras.

De gemensamma militärövningarna mellan USA och Sydkorea uppfattas av Nordkorea som förberedelser för en invasion. USA har 28 000 man stationerade i Sydkorea. Tidigare fanns även amerikanska kärnvapen i landet, som inte har några egna, men dessa drogs tillbaka på 90-talet. USA har dock kapacitet att kärnvapenbomba mål över hela världen.

Nordkorea har inte presenterat några bevis på att man har kapacitet att framställa en kärnvapenstridsspets liten nog att fästas vid en robot, som sedan kan avfyras och träffa ett mål – men hävdar att man bemästrat just detta.

Uppskattningarna av landets kärnvapenarsenal varierar. Washington Post rapporterade i fjol, med hänvisning till en amerikansk underrättelseanalys, att Nordkorea kan ha upp till 60 kärnvapen.

Nordkorea har tillsammans med Sydkorea skrivit under på att man strävar efter en nedrustning av kärnvapen "på den koreanska halvön", men har inte gett några detaljerade löften på hur detta skulle gå till och vad man är beredd att göra.

Sydkorea har hävdat att Nordkorea erbjudit sig att överväga att ge upp sina kärnvapen i utbyte mot någon form av säkerhetsgarantier.

Källa: AFP

Det var Singapore-tidningen The Straits Times som strax före 10-tiden finsk tid, på eftermiddagen lokal tid, kunde rapportera att Kim landat med ett plan från flygbolaget Air China.

En stund senare kom också en bekräftelse från regeringshåll.

– Välkomnade ordförande Kim Jong-Un, som precis anlänt till Singapore, skriver utrikesminister Vivian Balakrishnan på Twitter , där han även lagt ut en bild när han skakar hand med diktatorn på flygplatsen.

Senare under förmiddagen släpptes bilder på hur Kims bilkortege kör genom stadsstatens gator med destination hotell St. Regis, där diktatorn och hans delegation ska bo under mötet.

Luring

Att Kim alltså tycks ha anlänt med ett Air China-plan innebär att han kan ha lurat dem som försökt följa hans ankomst till den sydostasiatiska stadsstaten. En nättjänst som följer flyg visade nämligen hur Kims gamla rysktillverkade privatplan fortfarande var i luften, på väg mot Singapore, när Kim landade.

Enligt The Straits Times, som hänvisar till obekräftade uppgifter, var det Kims syster som färdades med regeringsplanet, som landade strax före klockan tio.

Planen är att Kim efter ankomsten först ska träffa värdlandets premiärminister Lee Hsien Loong.

På tisdag klockan 9 lokal tid ska Trump och Kim mötas på lyxhotellet Capella på den singaporianska ön Sentosa, känd för sina många nöjesattraktioner, för att diskutera Nordkoreas kärnvapenambitioner.

Många höjdare

Även ett fraktflygplan som var med vid Kims senaste besök i Kina har lämnat Nordkorea, enligt sajter som följer flygtrafik. När Kim gjorde sin första utlandstur med flyg, till Kina i maj, var fraktflygplanet med vid sidan av diktatorns eget plan. På fraktplanet ska det finnas mat, men också flera lyxbilar för Kim och hans följe, skriver The Straits Times.

Trump ska möta premiärminister Lee under måndagen. Den amerikanske presidenten anländer under sen kväll lokal tid till Singapore, enligt Vita huset.

I den amerikanska delegationen ingår bland andra utrikesminister Mike Pompeo, nationella säkerhetsrådgivaren John Bolton, Vita husets stabschef John Kelly och pressekreteraren Sarah Sanders.

Texten har uppdaterats kl. 12.58.

Läs också:

Vägen till mötet mellan Kim och Trump

Bild: TT/AP/Wong Maye-E

Aktia Aktiecertifikat Renare Europa ger tidsenlig diversitet åt placeringsportföljen

Mer läsning