Kim Jong-Un manar till bättre levnadsvillkor

Nordkoreas ledare Kim Jong-Un i sitt tal på partiets 76-årsdag. Bild: Statliga nyhetsbyrån/TT-AP-KCNA

Tjänstemän borde fokusera på att förbättra levnadsvillkoren för landets invånare och inte söka egna förmåner när landets ekonomi är så bister, säger Nordkoreas diktator Kim Jong-Un.

Den auktoritäre ledarens tal hölls i samband med firandet av att det styrande kommunistpartiet – formellt Koreas arbetarparti – fyller 76 år.

Vanligtvis hålls en stor militärparad under årsdagen för partiets grundande, i år fick det räcka med uppträdanden, galor och fyrverkerier i huvudstaden Pyongyang.

Nordkoreas ekonomi går på knäna efter år av sanktioner från omvärlden, som svar på landets aggressiva vapenstrategier. Naturkatastrofer som översvämningar och ytterligare isolering från omvärlden under coronapandemin har förvärrat situationen. Enligt rapporter från FN riskerar landet att försättas i en allvarlig svältkatastrof.

Det enda sättet att gå framåt, trots svåra ekonomiska omständigheter, är genom att enas i partiet, säger Kim Jong-Un i sitt tal enligt statliga medier.

Därför bör tjänstemän undvika att söka egna privilegier och i stället se till att deras arbete inte orsakar problem för folket, enligt diktatorn.

Skulden för krisen i Nordkorea ska däremot ligga på diktatorn och hans regim, anser USA:s utrikesdepartement.

"Regimen fortsätter utnyttja sina egna medborgare, bryta mot deras mänskliga rättigheter och ta resurser från folket till sina otillåtna vapenprogram", sade departementets talesperson Ned Price i förra veckan.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Bokåret 2021 på Bokström

Mer läsning