Kim Jong-Nam var halvbrodern som föll i onåd – "en väldigt snäll människa"

En bild av Kim Jong-Nam visas en tv-skärm på en järnvägsstation i Seoul dagen efter mordet. Arkivbild.Bild: TT-AP/Ahn Young-joon

Halvbrodern till en nordkoreansk diktator blir dödad med nervgift på en flygplats. Mordet på Kim Jong-Nam har alla ingredienser i en klassisk spionroman.Men vem var den mördade 45-åringen – och vad hade han för relation till sin halvbror?

– Han var en väldigt, väldigt trevlig person. En väldigt snäll människa, säger Michael Madden, som är Nordkoreaexpert knuten till Stimson Center i Washington DC.

Michael Madden har ägnat mer än tio år att studera Nordkoreas maktelit, och står bakom sajten North Korea Leadership Watch. Han har varit i kontakt med människor i Kim Jong-Nams närhet och träffade även den mördade halvbrodern en gång 2010.

Hemlighölls för diktatorn

Trots släktbandet tros de två bröderna knappt ha känt till varandra under uppväxten. Kim Jong-Nam var resultatet av en kärleksaffär som fadern Kim Jong-Il hade med skådespelaren Song Hye-Rim, och sonens existens hölls länge dold, till och med för hans farfar, Kim Il-Sung.

– Den enda gången som de träffades var 1994, vid den privata familjebegravningen för deras farfar Kim Il-Sung. Men Kim Jong-Un var bara tio år gammal, medan Kim Jong-Nam var 23. De var i samma rum, men en tioåring och en 23-åring har inte samma intressen, särskilt inte om de är halvbröder. Och de kände bara till varandras existens genom skvaller, säger Michael Madden.

Kollektivt ledarskap

För resten av världen blev Kim Jong-Nam allmänt känd när han 2001 greps med ett falskt pass – under ett namn som på mandarin betyder "tjock björn" – på Tokyoflygplatsen Narita, i Nordkoreas ärkefiende Japan. Hans förklaring var att han ville besöka Disneyland.

Många bedömare har pekat ut Kim Jong-Nam som tilltänkt efterträdare till Kim Jong-Il, men att han efter denna pinsamma fadäs föll i onåd hos fadern. Kim Jong-Nam var dock varken intresserad av att ta över eller påtänkt som ensam härskare, enligt Michael Madden. Däremot fanns tankar på att han skulle ingå i ett mer kollektivt styrelseskick.

– Kim Jong-Il övervägde att bilda ett kollektivt ledarskap, där maktstrukturen delades upp mellan sönerna och makteliten, till exempel att Kim Jong-Nam och Kim Jong-Un delade på makten tillsammans med Jang Song-Thaek (brödernas ingifte farbror, som avrättades av Kim Jong-Un 2013).

Älskad i Nordkorea

Efter Disneyskandalen levde Kim Jong-Nam större delen av sitt liv i Macau och Peking. Han besökte ofta kasinon, levde ett playboyliv och gjorde av med stora summor pengar. Men han fortsatte enligt Michael Madden att sköta en stor del av sin faders affärer i utlandet och var väldigt omtyckt i delar av den nordkoreanska eliten.

– Kim Jong-Nam var väldigt älskad bland många i Kim Il-Sungs generation. För många av dem var han som ett barnbarn. De älskade hans personlighet och de kände till hans historia, som den hemlige sonen.

"En imitatör"

De sista åren höll han enligt Michael Madden en oerhört låg profil, reste alltid med livvakt och undvek att prata om sin bror.

– Jag pratade aldrig direkt om Kim Jong-Un med honom. Det enda han sade till mig var att "den där killen som de visar upp på tv är en imitatör – det är inte min bror. Jag vet inte vem det är, jag har aldrig sett honom förr".

– Men jag kan inte avgöra om Kim Jong-Nam skämtade eller inte, säger Michael Madden.

Hur du hittar det bästa lånet för dig

Den som någonsin har tecknat ett lån är förmodligen plågsamt medveten om hur svårt det kan tyckas vara att hitta rätt lån. Vad är det då som avgör om ett lån är bra eller inte? 17.9.2018 - 00.00