Kim framme i Hanoi inför toppmöte med Trump – relationen mellan de båda ledarna har förändrats dramatiskt

Nordkoreas ledare Kim Jong-Un vinkar från bilen vid gränsen. Bild: TT-AP/Minh Hoang

Nordkoreas ledare Kim Jong-Un tog tåget till Vietnam och USA:s president Donald Trump är på väg med flyg till veckans haussade toppmöte. Under stort säkerhetspådrag har den nordkoreanska delegationen anlänt till Hanoi.

Kims Jong-Uns gröna specialtåg rullade in på Dong Dangs station nära kinesiska gränsen tidigt på tisdagen lokal tid, efter en 400 mil lång färd från Pyongyang genom Kina. Från Dong Dang till Hanoi åkte Kim bil, och där ska han hinna med ett statsbesök innan Donald Trump kommer.

Trump och Kim träffades första gången i Singapore i juni, vilket ledde till en vagt formulerad uppgörelse om kärnvapennedrustning på Koreahalvön. Förhoppningen från många håll är att ett andra möte ska ge fler konkreta detaljer om hur Nordkorea ska montera ned sitt kärnvapenprogram.

Förändrad relation

Flankerad av en grupp livvakter klev den nordkoreanske diktatorn ur tåget vid gränsen, och sattes sig i bilen som tog honom till Hanoi. Han har bland annat med sig sin syster Kim Yo-Jong.

Säkerhetspådraget är enormt, och vägar har stängts av in mot den vietnamesiska huvudstaden. Där kantades gatorna av nyfikna, och det viftades med amerikanska och nordkoreanska flaggor när den nordkoreanska delegationen åkte förbi.

Trump tar presidentplanet från USA, och väntas vara framme i Hanoi sent på tisdagskvällen lokal tid. Han twittrar att han ser fram emot ett produktivt möte.

Relationen mellan de båda ledarna har förändrats dramatiskt, från förolämpningar och hot till mjukare tongångar och ett faktiskt möte i Singapore. Men deras första möte har avfärdats av experter som en politisk teater, som inte ledde framåt.

Mjukare retorik

Få detaljer om hur Hanoi-mötet ska avlöpa har släppts. Vita husets talesperson Sarah Sanders säger till medier ombord på presidentplanet att Trump och Kim ska äta middag tillsammans på onsdagskvällen lokal tid, tillsammans med sina närmaste rådgivare.

Det har inför mötet framstått som att Trump vill ge en mindre hård bild av USA:s krav på Nordkorea.

– Jag har ingen brådska. Jag vill inte stressa någon, sade Trump kort före avresan till Hanoi.

– Jag vill bara inte se några tester. Så länge det inte blir några tester är vi glada.

Bilkonvojen med Nordkoreas delegation kör in i Hanoi. Bild: TT-AP/Susan Walsh

Kim Jong-Un vinkar efter att ha stigit ur tåget i gryningen i den vietnamesiska gränsstaden Dong Dang. Stillbild tagen från tv-sändning. Bild: TT-AP

Nordkoreas delegation anländer till Hanoi. Bild: TT-AP/Vincent Yu

Kim Jong-Un tar en cigg på en tågstation i Kina, på väg mot Vietnam. Bild från japansk tv. Bild: TT-AP

Det kommunistiska Nordkorea grundades med sovjetisk hjälp 1948, sedan Korea delats upp i en amerikansk och en sovjetisk ockupationszon efter andra världskriget. Ett inbördeskrig mellan Nord och Syd rasade 1950–53. Länderna har aldrig slutit fred, utan ett vapenstillestånd råder fortfarande.

Den officiella ideologin i Nordkorea hyllar "nationellt oberoende" och "självtillit". I praktiken har det inneburit isolationism, förtryck och svält för de cirka 25 miljoner invånarna.

Godtyckliga gripanden av regimkritiker, brist på rättssäkerhet samt tortyr och misshandel av fångar i landets fängelser och fångläger är omfattande. Uppgifter visar också på att landet praktiserar offentliga avrättningar för brott som stöld av statlig egendom och hamstring av mat, liksom för grova brott. Enligt människorättsorganisationen Amnesty International och människor som flytt Nordkorea under 2000-talet förekommer stora arbetsläger för dissidenter.

Nordkorea är samtidigt en kärnvapenstat och ett militariserat samhälle som lägger stora resurser på sitt försvar. Enligt FN:s resolutioner får landet inte avfyra ballistiska robotar eller utföra kärnvapentester. Upprepade brott mot dessa resolutioner har lett till att landet utsatts för mycket omfattande sanktioner.

Källor: Landguiden, NE med flera

Mot en renare värld, ett flyttlass åt gången – ”Alla våra 150 röda bilar kör fossilfritt”

Mer läsning